muratcakir

muratcakir

Morfolojik Özellikler

Morfoloji kelimesi, Biçimbilim olarak Türkçeleştirilmiştir. Biyolojide Morfoloji, canlıların yapı ve biçimini inceleyen, özel fiziksel özelliklerini araştıran bilim dalıdır. Morfolojik, bir nesnenin ya da canlının biçimiyle ilgili özelliklerinin değerlendirilmesini anlatan bir terimdir. Bu, dış görünüş ile ilgili olabileceği gibi, o nesnenin belli koşullar altındaki (ışık mikroskobu gibi) görünümünü de belirtebilir. Bitki ve hayvanların sınıflandırılmasında, pek çok hastalığın tanımlanmasında morfolojik inceleme vazgeçilmez …

Read More »

Geridönüşüm Ana Boyama Kafesi

Demet Kızılırmak, Edirne’de arıcılık yapan, çevre ve doğa dostu bir arkadaşımız. Deneyimlerini okumaktan büyük zevk duyduğumuz blogunda paylaşıyor. www.gununardindan.blogspot.com adresinden bu paylaşımları siz de zevkle takip edebilirsiniz. Demet Hanım’ın blogundan kayda değer bulduğumuz bir paylaşım, evdeki kullanılmış malzemelerden yaptığı ana arı boyama kafesi. Geri dönüşüm ana arı boyama kafesi yapmanın ayrıntılarına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. http://gununardindan.blogspot.com.tr/2009/12/geri-donusum-kafes.html

Read More »

Beyazkovan Sitesi Yeni Arayüzüyle Yayında

2006 yılında yayın hayatına başlayan son 2-3 yıldır pasif durumda olan beyazkovan.com sitesini, uzun zamandır yenileme planları yapıyordum. Sitenin geçtiğimiz kış döneminde yapacağım çalışmalar ile yepyeni bir içerik ile yayın hayatına devam etmesi konusunda kesin kararlıydım. Fakat, birlikte arıcılık yaptığımız arkadaşlarımızdan Osman Ünal’ın genç yaşta ani vefatının oluşturduğu psikolojik travma, diğer kişisel gündemlerin yoğunluğu, arzu ettiğim çalışmayı tamamlayıp yola devam …

Read More »

Deterjanlar Çevreyi Nasıl Etkiler?

Bu asrın başında sabun elde edilmesinde kullanılan yağların kıt bulunması, temizleyici başka maddelerin bulunması için çalışmaların başlamasına neden oldu. Ham petrolden sentetik yolla elde edilen deterjan üretilmesine başlandı. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa ve Amerika`da yaygın olarak kullanılan sentetik temizleyiciler bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesinde ve temizlik işlerinde büyük kolaylıklar sağlamıştır. Ancak bu maddelerin rasgele üretilmesi ve çevreye yayılmasıyla 1960`lı …

Read More »

Yetersiz El Hijyeni, gıda kaynaklı hastalıkları artırıyor

Çalışmadan önce ellerini temizle başlıklı afiş,  el hijyeninin önemini vurguluyor. Yetersiz el hijyeni, hastalık yapıcı bakterilerin ve virüslerin yaygınlaşmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi. 1995 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Avrupa’da yürütülen bir anket çalışması, gıdayla ilişkili hastalıkların hemen hemen % 25’ine çalışma ortamındaki yetersiz hijyen uygulamalarına bağlı olan, gıdaların zararlı mikroorganizmalarla kirlenmesinin neden olduğunu sonucuna ulaşmıştır. Bu …

Read More »

Yüzde yüz doğal cilt bakım kremi

  Cilt bakımı için kullandığımız kremlerin içeriğinin yüzde yüz doğal maddelerden oluşmasını kim istemez? Bal, balmumu, propolis ve diğer doğal ürünlerden yapılan krem, cildimizi bir çok olumsuz etkene karşı doğal yollardan koruyor. Krem kış soğuğunun cildimizdeki etkilerini en aza indiriyor, yara ve yanık tedavisinde destekleyici bir ürün, içindeki propolis sayesinde iyi bir mikrop öldürücü aynı zamanda ayak mantarları ve sedef …

Read More »

Tarımsal Uygulamalar ve Çevreye Etkileri

Çevre; insan, hayvan ve bitki üçlüsünün bir arada yaşadığı dış ortama denir. Çevre, insan eliyle yapılmış unsurları ihtiva eden yapay çevre ile doğal çevreden meydana gelmiştir. Çevre kirliliği ise, düzensiz kentleşme ve bilinçsiz sanayileşme ve bilinçsiz uygulamalar dolayısıyla insanlarla, içinde yaşadığı doğal çevre arasındaki dengenin bozulmasıdır (3,4). Çevre kirliliğini oluşturan sebepler olarak başlıca; düzensiz ve hızlı sanayileşmeyi ve/veya kentleşmeyi, çevreye …

Read More »