Yetersiz El Hijyeni, gıda kaynaklı hastalıkları artırıyor

3913708595_251d2c7fd7_o
Çalışmadan önce ellerini temizle başlıklı afiş,  el hijyeninin önemini vurguluyor.

Yetersiz el hijyeni, hastalık yapıcı bakterilerin ve virüslerin yaygınlaşmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi.

1995 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Avrupa’da yürütülen bir anket çalışması, gıdayla ilişkili hastalıkların hemen hemen % 25’ine çalışma ortamındaki yetersiz hijyen uygulamalarına bağlı olan, gıdaların zararlı mikroorganizmalarla kirlenmesinin neden olduğunu sonucuna ulaşmıştır.

Bu çalışma üretim sırasında gıdaya el ile temasın gıdaya zararlı mikroorganizmalar bulaşmasının en büyük sebebi olduğunu (% 9.2) göstermiştir. Gıda tedarik zincirinde uygun olmayan sıcaklık koşulları durumunda hijyenik olmayan elle gıdayı tutmaya bağlı hastalık riski daha da artar. Birleşik Devletler’deki araştırmada yetersiz kişisel hijyen, gıda kaynaklı hastalıkların oranını etkileyen temel faktörlerden biri olarak tanımlanmıştır. Bu insan virüsleri için kısmen doğrudur. Hepatit A virüsü en-feksiyonları, sıklıkla gıda sektörü çalışanları tarafından el hijyenlerinin yetersizliği nedeniyle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesiyle olur. Enfekte gıdaların tüketimiyle patojenlerin hızlıca yaygınlaşması gıda kaynaklı birkaç hastalığın salgınına neden olabilir. Düşük dozda bir bulaşmanın hastalığa neden olmaya yeterli olduğu gerçeği düşünüldüğünde, gıda tedarik zincirindeki bir çalışana bulaşmış tek bir patojenin de bir salgına yol açması olasıdır.

honey-extraction-10-1024x706

Bu bilgiler ışığında arıcının özellikle bal sağımı sırasında kişisel hijyenine ne kadar çok dikkat etmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Uludağ Arıcılık Dergisi’nde yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ülkemizde marketlerden ve arıcılardan toplanan balların analizi sonucunda; 26 numuneden 23’ünde bakteri varlığı tespit edilmiştir.

Marketlerden toplanan ballarda, arıcılardan alınmış ham ballara göre iki kat daha fazla bakteri türü bulunmuştur. Bu sonuç, toplama, paketleme, depolama sırasında dezenfeksiyon ve temizlik kurallarına yeteri kadar uyulmadığını göstermektedir.

Bal ile ilgili araştırmayı Uludağ Arıcılık Dergisi 7. Cilt, 1. sayısından okuyabilirsiniz:
Uludağ Arıcılık Dergisi >>>

El Hijyeni ve Gıda Güvenliği Yazısını, Gıda Güvenliği Derneği Online Dergi 5. Sayısından okuyabilirsiniz.
Gıda Güvenliği Dergisi>>>

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir