BAL BORSASI NEDEN OLUŞMUYOR

Home Forumlar ARICILIK Arıcılık Mevzuatı BAL BORSASI NEDEN OLUŞMUYOR

Bu konu 8 yanıt ve 4 izleyen içeriyor ve en son  aliosmancalik tarafından 18 yıl 6 ay önce tarihinde güncellendi.

  • Yazar
    Yazılar
  • #6872

    aliosmancalik
    Katılımcı

    Arıcılıkla ugraşan arkadaşlar Arının bize binbir güçlükle sundugu bu nimeti bizler sahip cıkmaktan neden kacıyoruz sonrada bal para yapmıyor bu işten para kazanılmıyor diye sitem edip yakınıyoruz bence devlet bunu bize hazırlamış ama biz kullanmayımı bilmiyoruz araştırdım 5200 sayılı üreticiler kanunuyla her üretici ürettiği ürünü baglı oldugu birlik deposunda toplayacak il veya ilce tarım müdürlügünce tespitten sonra kanun gereği ihale ve teklif ile en iyi fiyatı veren tüccar desteleme icin mustasilini kesip balı alacaktır arıcıda bu yıl balın fiyatını bilip fiyatıda acık ve net olarak belirlemiş olur eger türkiyede il ve ilçelerde bu kanun uygulanırsa bal borsası kendiliğinde oluşur balın fiyatınıda bal üretenler belirler bal tüççarıda buna uyar çünkü bal ve kazanc icin en iyi fiyatı acılan ihaleye en iyi fiyatı vererek kazanmak zorundadır hoşca kalın NOT.hayvan ıslah kanunuyla ticaret yapılmaz ancak memleket için en verimli arı türü yetiştirilir türkiyeye kazanç arıcıya faydalı olunur ;)

  • #9508

    egehan
    Katılımcı

    Ali Osman bey;
    Şimdi ben bu yazıyı okuyunca şunu anladım.

    Ticaret yapacaksanız, Bal üretici birliklerine üye olun.

    Ticaret yapacaksanız, Arı yetiştirici birliklerine üye olmanıza gerek yok.

    Yanlış anlamışımdır umarım.

  • #9509

    aliosmancalik
    Katılımcı

    Şimdi arıcılıkla ugraşan arkadaşlar balın para yapmadıgından yakınır peki ne yapalım bence devlet2001 yıllarında bize sahip cıkmış arı yetiştirici birlikleri kurmuş amakuruluş gayesi <hayvan<arı< ıslah kanuna göre hazırlanmış tiçaret bölümü yapılandırılmamış bu açıklıgın farkına varılınca 2005 yılında beliren ihtiyac üzere5200 üretici kanunu hazırlanıp üretimin ikinci aşaması oluşturulmaya başlanmış burada gaye üretilen balların belirli bir sistem içinde pazarlanması üreticinin fiyatı belirlerken balını stok edeceğine toplu olarak satmasıdır bugün avrupada uygulanan sistemde budur Arıyetiştirici birlikleri farkındaysanız arı gen ve ıslah çalışmaları ile türkiyede yozlasmaya yüz tutmuş arı çinslerinin ıslah edilmesi bölgesel arı ölümleri takibi hastalıklarla mücadelesi genetiyle oynanmış bitkilerin arılar verdigi zararları inceleyip engellemesi arıcılıgın en iyi verım alınan cinsi ve çalışma şekli uygulanarak arıcılıga entekre edilmelidir burada amaç arı yetiştirici birlikleri ile bal üretici birliklerinin bölünüyoruz diye bir birine muhalefet etme yerine tarım bakanlıgının görülen lüzum üzere biz arıcıların ihtiyaçlarını ürettigimiz üründen para kazanmak için çıkardıgı kanunları uygulamak sahipleniplenmek biz arıcılara kalmıştır kim isterse oraya kayıt olur biz bal üreticisiyiz. üreticiyiz tiçaret bu balı toptan alıp işleyip satanların işidir bal borsası kurulursa tüçcarlardada ürün alacagı merciyi bilir hoşça kalın :)

  • #9510

    alicik
    Katılımcı

    Arkadaşlar iki birlikte çok önemli ve ikiside lazım.Ama daha önce hayvan ıslahı kanununa göre kurulan arı yetiştiricileri birlikleri,asıl işlerini bırakıp bal paketleme işine girdiler,sorun burada.Son 5200 sayılı yasayla bal alım satımı balüretici birliklerine verildi,arı yetiştiricileri birlikleride bunu kabul etmek istemiyor.fakat arıcılık için ikiside çok lazım birlikler ve şu an bana göre ikisininde tam faaliyette oldugu söylenemez.Kanunları daha belli degil,sınırlar çizilmedi.Ballar bal üreticileri tarafından toplanacak ve kanunda öyle bir made var diyorki.Birlik ben üreticimin balının yüzde doksan sekizini pazarlayacağım.Ama sen birliğe gidip benim balımı sat dersen,toksa gelip elinden alma hakkı yok.

    Arı yetiştiricileri,anaarıcıları denetlemesi lazımdı,bunu yapmadılar,piyasaya sinek gibi anaarıları sürdüler,iş baştan bozuldu.Bazılarına bu anaarı teşvigi geçim kaynagı oldu,anaarının kalitesi aranmaz oldu,bu aslında çok basit yöntemlerle halledersin.Gidersin gerekli izinleri alarak anaarıcıların çıkmak üzere olan bir kaç kutusunu seç ve anaarı memeden çıkınca tartmak bile kaliteyi ortaya çıkarıyor.Bu en basiti.Konu iyice dağılmaya başladı,ama iki birlikte bize çok lazım.Yeterki görevlerini bilsinler.

  • #9511

    ariciahmet
    Katılımcı

    İyi günler arı ve bal sevenler.

    Bir haftadır bal satışı ile arkadaşların sorunlarını okuyorum.Genelde tuccara bal satışı ile olan ilişkilerden bahsediliyor.Biz rizeli arıcılar malesef tuccara bir kgr bal satma imkanımız yoktur zira tuccar genelde çam,ayçiçeği ve pamuk ballarını alıyor çunku bunlar daha bol ve ucuz.Birda suzulmemiş peteklı bal tercih ediliyor,İstanbulda marketlerin reyonlarında görüyörüm.peteklı erzincan balı 9 ytl:

    Şimdi düşünüyörüm bende aynı yoreye yakın arı çıkarıyorum bir pateğin senelık masrafı 50- 60 ytl.işçilik harıç o bölgeden şeker vermezse ortalama 15 kğr bal alabilir arıcı balı 5-6 ytlye satarsa altından nasıl kalkar
    Arkadaşlar hep hatayı tuccara deyilde kamyonla şekeri arılığa getirip bal üreten arkadaşlar normal bal uretse sorun biraz çozulur düşüncesindeyim.

  • #9512

    alicik
    Katılımcı

    Arkadaşlar birlikler aynı mahalle veya köy muhtarı gibidirler.Ben şimdi Rizenin bilmem hanği köyünde kim nasıl bal üretti bilemem,yada o köyde adam ne iş yapar,ama oradaki muhtar adamın cigerini okur.

    Birliklerde bünyesindeki arıcıların ne haltlar yaptıklarını bilir,Birlikler bana göre balı teminat altına alıyor,sahtekarın balını satacaksan bile dersinki kardeşim bu balın yüzde sekseni şeker dersin.Birlikler aynı zamanda denetçidirler,isminin lekelenmesini kim isterki.

    Zaten şekerciler,ayçiçek ve pamuk balında çalışmazlar.Onlar genelde petek bal satarlar ve az ve devamlı nektar veren yerleri seçerler.Doğal bal üretenler zaten balı kendisi satar.Bu sene duyumlarıma göre doğu illerimizde petek balın toptan fiyatı 4 ila 6 ytl civarıydı,bunun doğal bal olmadıgını vatandaş hariç herkes bilir.

  • #9514

    ariciahmet
    Katılımcı

    Ah ali bey ah,çok doğru soyluyorsun arı birlikleri diye her ilde arı birliği var bu birliklerde bir görevli devamli bulunuyor ve çoğundada bilgisayar ve internet var turkiyede kaçtane birlik sitesi var internette arıyorsun arı yetiştiricileri birliği belki birşey öğrenirim….yazıyor yapım aşamasında
    Vatandaş harıç herkes sahte balı bilir diyorsun ,,bunu vatandaşa anlatacak bir yetkili yokmu.
    şekerli bal ureten arıcı arkadaşları kınamıyorum onlarda ekmek parası için uğraşıyor satarkende alıcısı bu balın şekerli olduğunu biliyor,Sorun o balı vitrine koyup vatandaşa hakıkı bal diye yutturan alli şanli marketler bence.

  • #9515

    egehan
    Katılımcı

    Hem illerdeki arı yetiştirici birliklerine , hem de il/ilçelerdeki bal üretici birliklerine üye olunması gerektiğini anlatsak daha hoş olmaz mı?

    Bal üretmek için , arı yetiştirmek gerekmez mi?

    Üyesi bulunduğumuz birlikleri överek ve diğer birlikler içinde görevlerini yapmıyorlar diyerek eleştirmek hiç bir fayda sağlamaz…

    Muhalefet oluşumlar olmadıklarını anladığımızda iş işten geçmiş olacaktır.

    Bir arıcı her 2 birliğe de üye olmalıdır…

    Eleştirmekten ziyade herhangi bir birlikte yapılan güzel işleri yansıtmak daha hoş olacaktır…

    Örneğin; Pınarhisar Bal Üretici Birliği bu yıl ne gibi güzel etkinlikler yaptı bunları bizlerle paylaşırsanız, hepimiz bilgilenmiş oluruz…

    Yani birlik olarak üzerine düşenlerin ne kadarını yaptı veya yapamadı…

    Eğer güzel işler başarılmışsa diğer bir çok birlik sizlerden örnekler alır ve daha iyiye ulaşmaya çalışır…

    Ama şurada eksiklik vardı, bu yüzden bu bal birlikleri kuruldu söylemleriniz doğru değil gibime geliyor…

  • #9519

    aliosmancalik
    Katılımcı

    Arkadaşlar arıcılıkla ugraşın ana gayesi bal üretmek ve bundan coluk çocuga rısk etmek değilmi Arı balı bulmak için ovaları dagları dolaşır sonunda hedefine varır. Bizler arıyı örnek alsak hem ovadan hem dagdan yani hem arı yetiştiriciler hem bal üretiçiler birliklerini kullansak herkesin hedefi aslında arıcılıga hizmet degilmi gelin birlikleri calışmaya zorlayalım faydalı projeler üreteni alkışlayalım Bal borsası konusu 5200 yasayla kurulan birlikler yasasıyla uygulandıgında zaten kendi kurulur oluşur Birlik sözleşmesi balları üyeleri adına tepoda ne kadar verirsen toplatır il veya ilce tarım müdürlügü tespit yapar toplam bal ilan veya tavet ile tüccara bildirilir en iyi fiyata üreticilerin taktiriyle satılır mustahsil kesilir destek icin müracat yapılır sonuçta işte tüm yurtta uygulansa bal borsası kurulur üretiçi ürünün fiyatı kendi sectıği için,:) tüççar toplu ve kaliteli bal buldugu için,B) devlet ürün takibi ve saglıklı balı türkiyeye sagladıgı için :laugh: mutluolaçaktır :) hoşça kalın BİZ kurduk ikiyıldır uyguluyoruz girdilerimiz kaliteli ve uçuz ürünümüz yeterli fiyat buldu BİZ MEMNUNUZ

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.