varova

Home Forumlar ARICILIK Arı Hastalıkları varova

Viewing 4 reply threads
  • Yazar
    İletiler
    • #6752
      cemreari
      Participant

      Merhaba
      Konu defalarca tartışıldı.Kendimce tekrarında yarar olduğu kanısındayım.Çevremdeki arıcılarla konuşuyorum.Eskiler alışkanlıklarını bırakmak istemiyor.Yeniler;
      Ticari olanlar pahalı,Kimya sanayiinden alınanlardan da arılarıma zarar gelir diye organik asitleri kullanmıyor.Amitraz veya perhizin uygularım diyorlar.Oksalik asidin sonbaharda uygulandığında ilkbaharda yavru üretimine olumsuz etkisi varmı.
      Formik asidin;50-60 kovana petle uygulanması zahmetli,Yusuf beyin yaptığı oluk da önceden hazırlık gerektiriyor.Ben enjektörle verdim ağzını çabuk kapatıyorlar.günlük enj.ağzını açtım.Arıları kontrolde varova göremediğim güçlü kovanın uçma tahtasında varova vardı.Formik asit varovayı öldürüyormu,arı üzerinden uzaklaşması nasıl.Açık gözdeki varovalarada formik asit gazı etkilimi,Etkili ise 21 gün yerine 12 gün uygulanabilirmi.sizin bu seneki varova mücadeleniz ne şekilde

    • #8506
      MURAT CAKIR
      Participant

      Merhaba,

      Bu tereddütler uzun zamandır yaşanıyor ve malesef ilaç satıcıları da bu durumu artırmak için kafa karıştırıyor.

      Şimdi asitler kimyasal madde de, perizin ya da amitraz başka birşey mi? Onlar da kimyasal madde. Hatta yanlış uygulama yapıldığında perizin kovanların sönmesine yol açacak arı ölümlerine neden oluyor.

      Biz organik asitlerle ilk bilgileri hep yabancı kaynaklardan toparlıyorduk. Fakat artık yeteri kadar Türkçe kaynak da oluştu.

      Sitede ön sayfada Organik Arıcılık ve Hastalıklarla Mücadele yöntemlerinin anlatıldığı PDF dosyayı indirip, organik asitler bölümünü tekrar okuyabilirsin.

      Bir de kişisel tereddütleri gidermek için birkaç kovanda uygulamak ve kişisel tecrübe etmek en iyisi.

    • #8508
      cemreari
      Participant

      Sayın Büyükşef
      Kendim geçen sonbaharda oxalik asit uyguladım.
      kristal olarak aldım önce tek kovanda uyguladım.somra tamamında.ilkbaharda da formik asit uyguladım.şimdi yine formik asit koydum.
      Konunun tartışılması,Yusuf beyin yaptığı çıta oyuğu gibi uygulamaların veya daha farklı uygulamaların duyurulması,60-70 kovanda pratik uygulama,Baharda yavru gelişimine etkileri tartışılsın.Çekinceler giderilsin diye forma taşıdım.
      teşekkürler

    • #8509
      apo038a
      Participant

      ben perizen kullaniyorum ama gecen birinde gördüm plaket gibi bisi kovanın kapagini acip citalarin üstüne koyup kapatiyordu pekde ilgilenmedim acikcasi nedir o die ama varo ilaciymis kendi dediydi

    • #8515
      muratakin
      Participant

      Sayın 038 Kardeşim

      Sanırım çok heyecanlısınız yazarken hata yapacağım diye çekiniyorsunuz. Daha çok hata yapıyorsunuz.
      Konuştuğunuz gibi yazınca ne anlattığınız anlaşılmıyor.
      Yazılarınızı bir kere okuyup gönderirseniz daha etkili olacağı kanısındayım
      daha güzel yazılar dileğiyle
      Saygılar

Viewing 4 reply threads
  • Bu konuya cevap vermek için giriş yapmış olmanız gerekir.