OĞUL YAKALAMA

Home Forumlar ARICILIK Genel Arıcılık OĞUL YAKALAMA

Bu konu 6 yanıt ve 4 izleyen içeriyor ve en son  ariciahmet tarafından 18 yıl 7 ay önce tarihinde güncellendi.

  • Yazar
    Yazılar
  • #6678

    ariciahmet
    Katılımcı

    İyi günler arı sevenler..Ben sizlere bugün nasıl oğul yakaladığımı anlatacağım,eskiden çok zorluklar çeker ağaçlara tırmanmakdan anamız ağlardı..Arıları konakladığımız yerin etrafında yerden birmetre yukseklıkte boşkovan koyacağımız kazıklar üzerinde bir yer yapıyoruz.her arıcıda olması lazım gelen ana kokusunu bir bez parçasına bolca dokuyor ve o bez parçasını bir iki kat poşet içinde iyice saklıyoruz,arıdan oğul çıkdığızaman hangi kovana koyacaksak o kovanı hazırladığımız tezgahın üzerine koyuyor ana kokusu surduğumuz bezi çıkan oğulun önünde havada sallıyor oğul kokuya doğru yönleniyor ve bezi oğulu koyacağımız kovana koyop oğul konmaya başlayınca bezi aliyor ve poşetı yine saklıyoruz.bu esnada başka bir oğul çıkarsa aynı işlemi yaparak oğulu arılığın bir başka tarafına yönlendirerek başka kovana koyuyorum.bu işlemle ortalama bir oğulun yakalanmasında 10 dakka tasarruf etmiş oluyor kalabalık arılıklarda oğulların birbirine karışması bır nebze önlenmiş oluyor. belki daha kolay bir yakalama üsülü varsa faydalanalım.

    Düzenleyen: ariciahmet, :: 30/11/2007 14:49

  • #9347

    egehan
    Katılımcı

    Şimdi kimse sormadan ben sorayım…

    Her arıcıda olması gerektiğini söylediğiniz ana kokusu nedir?

  • #9348

    aliosmancalik
    Katılımcı

    Arıcılığa gönül vermiş ahmet arkadaşım en iyi yöntem genc ana veya konturollü kovan takibi ile arının ogul vermesinin önüne geçmek, ama yinede çıkan cıkar ben bu gibi sübrizlere hazırlık olarak püskürtmeli litreliğin icine ogul parfümü ile ballı şerbeti karıştırarak koyuyorum boş arı sepetinide yanına koyarak arı ogul vermeye başlaken sepet icine püskürtürek arının yanına gidiyorum kesin olarak icine doluyor ayrı olarakta kapan olarak boş kovanların içine eski peteklere püskürterek ikigün arayla tekrarlarım kacan olursa burayada giriyorlar kacarak giden olursada gittiği yere selam söyle derim ;) HOŞCAKAL BALIN TATLI YILIN BEREKETLİ OLSUN

  • #9349

    ariciahmet
    Katılımcı

    İçeriğini tam bilmiyorum dahaçok melisayağı ağırlıklı arı anası kukusu pıyasada değişik adlarda ve ruhsatsız kokusatanlarda var.

  • #9352

    mesurarici
    Katılımcı

    Hayvanlarda şartlı refleks diye bir şey var. Örneğin köpeklere önce zil çalıp sonra et veriyorlar. Bu uygulamayı bir süre yaptıktan sonra artık zil çalındığında köpeklerin ağzı sulanıyor. Söylemeye çalıştığım şu; bu şekilde yakaladığınız oğullardan daha sonraki yıllarda çıkan oğulları da aynı şekilde yakalayınca (parfümlü bezi havada sallayıp sepete doğru oğulu götürmek) acaba bu hayvanlarda şartlı refleks gelişip her oğul parfumlu bezi sallayınca kovandan çıkıp peşiniz sıra geliyorlarmı. Şunun için sordum yavru çürüklüğü hastalığında arıları başka bir kovana silkelemekten kurtulup arıları kolaylıkla nakledebiliriz diye düşünüyorum. Ne dersiniz.

  • #9353

    egehan
    Katılımcı

    Ahmet abi;

    Ana arı kokusu dediğin zaman ilgi çekici oluyor gerçekten…

    Çünkü bu kokuyu (feromonu) kimyasal olarak elde etmek çok fazla karışım gerektirir dolayısı ile elde edilmesindeki maliyet yüksektir.

    Şimdi sizin dediğiniz Oğul otu’da denen Melissa bitkisinden elde edilen yağdan üretilen bir kokudur.

    Bu melisa yağı , oğul çeken ürünlerde değişik oranlarda kullanılır ve gerçekten oğulların ilgi gösterdiği bir kokudur ve o kadar keskindir ki bizler bile limoni bu kokuyu duyabiliriz.

    Bu oğul otunu çok eski yıllarda hatırlarım ki dayımlar arıların bulunduğu çiftlikte sınır boyuna ekerlerdi.

    Oğul olayı olduğunda bu ottan bir tutam koparılır ve sepetlerin içine sürülerek oğulun bu sepetler içersine girilmesi sağlanırdı.

    Şimdi arı otu tohumu arayanlara bir de oğul otu tohumu arayanlar eklenirse hiç şaşmayalım.

    Gelelim baştaki ana arı kokusuna …

    Böyle bir kokuyu elde etme imkanımız olsa da; bal akım zamanından 1 hafta önce anayı koloniden alsak ve bu kokuyu koloninin uçuş deliğinden ana varmış gibi kokuyu yaymak üzere koloniye püskürtsek…

    Hem ana olmadığı için yavru bakımı sona ersin , hem yeni ana üretimi çabası olmasın ve bol bal koloniye aksın…

    İşte kış vakti boş boş oturandan başka nasıl bir öneri beklenirse….

    Düzenleyen: egehan, :: 30/11/2007 17:36

  • #9354

    ariciahmet
    Katılımcı

    Alosmanbey çokiyi bir sistem hazırlıklı olmadaığım zamanda yaparım .. sepetten sonra oğulu alıyormusun.bence sakıncası sepetten oğulu almazsan yapay ana kokusu fazlaca olarak sepette kalırsa oğulun ana kokusunu engellemezmi. ben arılıkdan ayrılacağım zaman arılığın çevresine kokulu kovan bırakıyorum onlara gelen oğul rahatsız olup peteğin önüne kümeleniyor.

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.