Bu hafta arı böleceğim

Home Forumlar ARICILIK Genel Arıcılık Bu hafta arı böleceğim

Bu konu 14 yanıt ve 11 izleyen içeriyor ve en son  unyeli tarafından 18 yıl 11 ay önce tarihinde güncellendi.

  • Yazar
    Yazılar
  • #6675

    cengo
    Katılımcı

    Arkadaşlar daha önce sizlerle yaptığım bilgi alışverişinde anladım ki; ana arıyı kendimiz üretmek için en ideal mevsimin ağustos ayı olduğu kanaati hasıl oldu.
    Bende hem arı ırkımın değişimini sağlamak, hemde seneye daha genç bir ana arı ile sezona girmek için bu hafta sonu kafkas arı cinsinden içinde günlük olan (Yeni Lavra) bir yada iki çıtayı ayıracağım. Hesabım tutarsa ne ala, tutmazsa Allah kerim.

  • #7792

    adige2206
    Katılımcı

    Cengo merhaba
    Kiminle bilgi alışverişi yaptında bu sonuca vardın bilmiyorum.. bizim buralarda kovanda tek tük erkek arı kaldı 20 25 gun sonra hiç kalmayacak.. kavanını kontrol et yoksa cıkan ana arı hiçbir işine yaramaz.
    ikinci olarak erkek arı faktörünü dikkate almassak yani şartların uydun oldugunu kabul etsek bile bir cıta veya iki cıta cekmeyle burada olusacak ana arı vasıflı olmaz.
    Kendine iyi bak.
    basarılar

  • #7801

    unyeli
    Katılımcı

    Arkadaslar ana arının en verımlı olma donemı yoreden yoreye degısır.ordu bolgesınde en verımlı ana hazıran 15 ıle agustos 15 arası dollenen anadır.pek nadırde olsa agusstos sonları veya eylulun ılk haftası ana cıkarttırırız ama yaptıgımız ıslem farklı olur….

    (mesela)
    arıyı bolmeden 20 gun once erkek gozlerıne bakarız varmı yokmu.((((erkek mevcuduna bakmıyoruz cunku 20 gun bolmeye var 16 gun ananın cıkmasına var + hava musaıtlıne gorede 5ile 7 gun ananın dollenmesıne var bu zamana kadar kovanda erkek kalmaz)))sayet erkek goz yoksa karakovan petegıne yada seksıyon petegı kuluckalıgın baslangıcının 2.3.yada 4. peteklerıne vererek surup beslemesıyle yumurtlatırız.bu petekler genellıkle erkek gozudur.erekekler cıkmasına bırkacgun kala arıyı bolerız boylece dollenme ıcın lazımdır.

    ((((Yalnız bu uygulama cok eskıde kaldı suanda uygulanmıyor))))

    Gec bolumler ıcın en mantıklısı bana gore hazır anadır. herkese kolay gelsın basarılar

  • #7804

    cihad
    Katılımcı

    arkadaşlar
    arı bölme işi ünyeli arkadaşımızmn dediği gibi bölgeden bölgeye değişiyor
    en iyi ana olan ay mayıs ayıdır
    butun denemelerde bu böyle
    mayıs ayı anası ile diğer aylarda bölünen anlarda büyük farklar var
    hatta mayıs ayı anası ile diğer aylarda bölünen anlardan daha büyük ve verimli
    bunu ben bizzat denedim
    ana üretimi kovan bölmesi benim olduğum yerde randıman açısından eylül 1 e kadar
    bölünüyor erkek arı oluyor
    fakat randıman olmayabilir garantı değil
    benim uygulamam şöyle
    kovanlardan 1 er çerçeve alarak 5 li rüşetle mayısta kovan oluşturuyorum
    bal sezonu bitince fazla personeli bu rüşetlere dağıtıyorum kışa sokuyorum
    kışlatma olayını ister büyük kovanda ister rüşette yapın tercih meslesi fakat rüşette alan dar olduğundan kışı iyi geçiriyor
    büyük kovanda arı olur rüşette kolay kolay arı olmez
    selamlar

    Düzenleyen: cıhad, :: 12/07/2007 03:12

  • #7807

    apo038a
    Katılımcı

    bölmee

  • #7808

    cihat cetin
    Katılımcı

    arkadaş ana değiştirme işi en güzel ilkbaharda olur şimdiki zamanda çıkan ananın verimi düşük olabilir bence riske giriyorsun ben anaları ilkbaharda yeniledim arıcılıkta zamanlama tablosu vardır teknik arıcı buna uyar selamlar

  • #7810

    murat
    Katılımcı

    Cengo bence arını aynen söylediğin şekilde böl ki olurmu olmazmı durumu sana referans olsun. Olmazsa bundan sonra dersinki yaptım olmadı. Olursa tecrübe yaşamış olursun. Olurmu olmazmı diye beklerken mevsim geçer hiçbişey yapamamış olursun.2 çerçeve arı kovanını bitirmez. Ama yapılırmı diye sorman şüphelendirdi tam balın bittiği zamanlar. Çünkü böyle soran yağmayıda rahatlıkla yaptırabilir.

  • #7811

    SIVASI
    Katılımcı

    Forumda Ana Arı- ANA ARI ÜRETİMİ başlığı altında daha önce bende aynı teklifte bulunmuştum….
    TAM ZAMANI
    Bal sezonu bitmeden gelecek yıl için genç analar ve küçük oğullar oluşturalım.Hazır ana arı alarak kullanma alışkanlığı henüz ülkemizde yaygınlaşmadığından genellikle kendimiz üretmeye çalışıyoruz…
    Acemilikte Mayıs- Haziran aylarında kolonileri ikiye bölerdim.Koloniler bal sezonuna 40 bin arı ile girerdi.Bal alamazdım…
    Teknik arıcılıkta Temmuz ayı en uygun ay.Benim yüksükler kapandı bile…Gelecek sezonun ihtiyacını planlayarak çekirdek koloniler oluşturuyorum…

    Düzenleyen: SİVASİ, :: 12/07/2007 08:26

  • #7812

    necip
    Katılımcı

    Böl tecrübe edin.Bak ne olacak öğrenmenin yüzde sekseni uygulamadan ibarettir.

  • #7816

    demet
    Katılımcı

    Sayın Cengo, şu böleceğim dediğiniz arı, bu sene 2 çıta olarak satın aldığınız kafkas arısı değil mi?
    Eğer bu arıysa;
    Merak ettim arıyı ne zaman aldınız ve şu an kaç çıtaya ulaştı ki 2 çıta bölmeyi düşünüyorsunuz.
    Arınız güçlendi demek ki! (Yada başka bir kovanla birleştirmiş olabilirsiniz)

    Yok arı yeterince güçlenmediyse bölmek uygun mudur arkadaşlar !!!!
    Yada şöyle sorayım ,arı istediği kadar zayıf olsun bölebilir miyiz?bölmelimiyiz….

  • #7818

    EN GENC ARICI
    Katılımcı

    SELAM KARDEŞİM BEN SANA AKIL VERMİŞ GİBİ OLMAYAYIM AMA ARIYI TEMMUZUN BAŞLARINDA BÖL ANALAR YUMURTA ATMAYA BAŞLADIMI TAKVİYEYE YAPARSIN SAYGILAAR

  • #7820

    unyeli
    Katılımcı

    demet hanıma cevap:
    buayda arıyı zayıf olarak bolemeyız.sezon bıttı arı nasıl gelıssınkı.zaten petek kabartma zamanı bıttı.yumurttlamaya yer nerde bulsun yalnız ılkbaharda arı 1 cerceve olarak bolunur.sezon sonu bonba gıbı arı olur….

    arkadaslar neden buayda hazır ana almayı dusunmuyoruz.suanda bolunen ana en erken 26gun sonra yumurta atacak.ayrıca denemıs arkadaslarımız vardır sıcak havalarda dollenen analar verımsızdır,dol omru kısadır.bız yaylada hazır ana bulunduruyoruz yala dollu ana ılkbaharın fıre vermeye baslıyor 1 yıl duzenlı calısabılen peknadır.

    hazır devlet destegıde varken bıze ananın malıyetı 6.50ytl ye gelıyor.anayı bılındık fırmadan aldıktan sonra gonulrahatlıgıyla 2 yıl sezona sokarız ama suandan sonra bolunen arıdan cıkan ana bıze 2 yıl verımlı olacakmı dıye dusundum.

    sayet tecrube edınmek amacıyla ana yaptıracaksak onu suanda dollenmıs olarak tarıh ayarlamamız gerekır.benımkısı sadece fıkır.

  • #7822

    cihad
    Katılımcı

    sayın ünyeli kardeşim
    doğruyu söylemiş
    neden ana almayalım
    anayı kendimiz üretirsek
    yuurta atması 30-35 günü buluyor
    döllendikten sonra kovana dönememe ihtimali var
    yanlız
    sıcak havalarda döllenen analar verimsiz olur demiş
    bunu biraz acmasını rica edecektim

  • #7823

    cengo
    Katılımcı

    Sayın Demet hanım: Benim buradaki amacım yerli ırk olan Kılıç cinsinin melezleşmesini sağlamak. Kafkas arıma gelince; aldığımda 2 çıta olan arım şuan 10 ‘da. Gayet güzel ve düzenli bir şekilde çalışıyor. Ben buradaki amacım: kafkas arkından bir ana üretmek ve ırkların melezleşmesi sağlamak. Tutmazsa 2 iki arımı bitirmez, Tutarsa da sezona yeni analı bir arım olacak. Demekte fayda var.

  • #7829

    unyeli
    Katılımcı

    Sayın cıhad arkadas
    Bızım buralarda koy bolmesı derız erken sezonda yaptıgımız zaman analar randımanlı oluyor.ama yaylada yaptıgımız hazır analar(((sezon ortasında ana kesen kovanlara verme amacıyla hazır ana arımız olur)))nedense randıman vermıyor bunuda ustalarımız bıze cok sıcak bolgelerde yada havalarda dollenen anaların tam dol alamadıgını buyuzden verımsız oldugunu soylerler.ve bızım ıhyıyac ıcın yaylada yaptıgımız anaların yumurta atma donemı kısa oluyor bunlarıda acıl ıhtıyac ıcn kullanıyoruz.

    CENGO arkadas dusuncenız dogru ama sızın ananız zaten kafkasın 1. melezıdır.Cunku en utum saglayan ana 1.melez oldugundan pıyasadakı analar boyledır.sayet kafkas ana ureteceksenız sız guvendıgınız fırmadan damızlık ana almalısınız.sayet yazım kafanı karıstırıyosa ana ıretımı yapan bıldıgınız arkadaslarınız varsa sorun benımle hamfıkır olacaklardır.sızın ana arınız zaten melezdır bırde melez arıyla dollenecegını dusunursek ehhh artık arı ırkı neolacana sız karar verın.
    olmazmı dıye dusunursen olur ama bu arı kafkas arısı olmaz.ya randımanda nolsanlık olur yada uysallıkda.kafkas arının 1.melezı bal hasat donemı harıc cok uysaldır.hasat donemınde bıle uygun sekılde azıcık dumanla hemen alta ıner.balını dıger ırklardan once sırlar vemevcudunu azaltır.ıhtıyarları ve erkek arıları dıger ırklardan once ıptal eder

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.