Arı Irkları

Home Forumlar ARICILIK Ana Arı Arı Irkları

Bu konu 7 yanıt ve 7 izleyen içeriyor ve en son  aliosmancalik tarafından 18 yıl 10 ay önce tarihinde güncellendi.

  • Yazar
    Yazılar
  • #6500

    demet
    Katılımcı

    Kursta tuttuğum notları karıştırıyordum. Arı ırkları ile ilgili birşeyler de anlatılmış bende not tutmuşum. Yazıp bilmeyenlerle paylaşalım dedim. Yanlış olan yerler varsa söyleyin birlikte düzeltelim.

    Kafkas arısı
    Avantajları: Bal verimi yüksek,önce kuluçkalığa sonra ballığa toplar ,siyah renklidir,hortumu en uzun olan arıdır,oğul verme eğilimi azdır,yavru büyütme yeteneği yüksektir,yiyecek depolarını çok iyi korur ve tutumlu kullanır,değişik kompozisyonda bal üretir(desende),göz sırları koyu renklidir,etkili bir yiyecek toplama yeteneğine sahiptir,çok uysaldır,çok düzgün petek yapar ve sırlar(birini doldurmadan diğerine geçmez),propolisi çok taşır ve kullanır,yavru gözlerine yakın yerlere bal depolar,soğuğa dayanıklıdır,diğerlerine göre düşük sıcaklıkta çalışabilir.

    Dezavantajları: İlkbaharda geç uyanır,çiçek dönemine yavru yetiştirmesi zor,mum üretimi düşük,fazla propolis kullandığından kovan kontrolü zor,paralize (arı felci)ve nosemaya karşı duyarlı,avrupa yavru çürüklüğüne hassas,akarlara karşı hassas,yağmacılık eğilimi yüksek.

    İtalyan arısı
    Avantajları: Sakin,oğul verme eğilimi az,ilkbaharda erken uyanır,üstün yavru büyütme yeteneği vardır,iyi huyludur çok çalışkandır,çok güzel petek örer,akarlara karşı dayanıklıdır,dili kısadır,kışı ılıman geçen yerlerde kışlama yeteneği yüksektir.

    Dezavantajları: Doğadaki her kaynağı kovana taşıma arzusu vardır,yağmacıdır,kuvvetli kadrolarla kışlar,dolayısı ile çok bal tüketir,kovanları sık sık şaşırırlar(oritasyon),bazı yavru hastalıklarına hassastır.

    Karniol
    Avantajları: Siyah renkli,kitini kuvvetli, kubital indeksi yüksek (kanat arası),sessiz sakin iyi huylu,yavru yetiştirmesi hızlı, zayıf kadro ile kışlatılabilir,az yiyecek tüketirler,sonbaharda koloni kadrosu hızla azalır,hayat doludur ,çok canlıdır,çevreyi tanıma yeteneği yüksektir,en iri cüsseli arılardır,kovanları az şaşırırlar,az yağmacıdırlar,az propolis kullanırlar,kırmızı tırfıl dan çok iyi yararlanırlar,kışlama yeteneği yüksektir.

    Dezavantajları: Çok sık oğul verir,kovanda Ana arıyı bulmak güçtür,yavru hastalıklarına hassastır.

    Anadolu arısı
    Avantajları: Küçük yapılı olup kıbrıs arısı büyüklüğündedir,kirli sarı renktedir,kışlama yeteneği üstündür,yavru geliştirme dışında aşırı çoğalmaz,enerji stoklarını istikrarlı kullanır,üstün yumurtlama ,hızlı yavru geliştirme yeteneği vardır,kıtlık zamanı kendisini iyi idare eder,yön tayini çevreye uyumu iyidir,bal verimi orta düzeydedir.

    Dezavantajları: Serin havalarda akşamüzeri hırçınlaşır,mizaç olarak biraz serttir.

  • #7936

    cihad
    Katılımcı

    demet hanım
    bilgilerin için sağol
    bayağı yararlı oldu
    ben arı ırkları içinde en çok anadolu arısını severim
    bütün arıların temeli abadolu arısıdır
    birşeydaha şu anda yurt dışından getirdiğimiz analar yabancıların birzamanlar bizden çalıp yurtdışına götürdükleri ırklarmış
    anadolu arısının aslını nerden bulacaksın
    bizim arıcılar kökünü kaldırdılar
    bu arada
    muğla arısını unutmuşsun o anadolu arısı ırkının içinemi giriyor acaba
    kıbrıs arısına benziiyor sokucu
    iyikide unutmuşsun zaten bişeyede yaramıyor
    bizim bölge için diyorum
    isteyen karadeniz haricinde kullansın
    şaka bir yana oda bizim arımız onuda sevelim
    selam ve sevgi ile

  • #7937

    apo038a
    Katılımcı

    birsey demiyoruz zaten saolasin herkez kendi kafasina uyan irk ariyi kullansin ne olacak sanki irk deilmi

  • #7939

    cihat cetin
    Katılımcı

    arı ırkları elbettede önemlidir yalnız ırkı kadar arının güçlü olmasıda önemlidir kafkas olmuş ama zayıfsa kovan ne kadar bal getirebilirki

  • #7940

    demet
    Katılımcı

    Cihad bey ,ben kolay kolay unutmam.

    Muğla arısını hiç unutmam! Kursta onu anlatmamışlar,anlatsalar notlarımda olurdu. Şimdi gidip hesap sorayım mı niye anlatmadınız diye?

    En iyisi, muğla arısını kullanan birisi yukarıdaki gibi madde madde özelliklerini yazarsa yazıya ekleme fırsatımız olur. Sonuçta bu yazı ırklara genel bir bakış. İsteyen istediği ırkı kullanır.

    Ona bakarsanız ben arımın ırkını bile bilmiyorum çok komik değil mi ?

  • #7943

    adige2206
    Katılımcı

    aferin sana.
    çalışmalarında başarılar.

  • #7944

    muratakin
    Katılımcı

    Arkadaşlar:
    Bende bir çok arı ırkları ile çalışmaktayım.şuan elimde Yerli arı, Karniyol, Kafkas, İtalyan arısı var
    Yukarıda yazılanlara göre farklı olan durumu ve kendi gözlemlerimi yazayım.
    Yerli arı: Karın halkaları sarı renkli, çalışkan iyi bal depoluyor erken gelişiyor. Sakinler ve nemli ortama dayanıklı.
    Karniyol: Arkadaşlar siyah demişler benimkinin karın halkaları açık kahverengi veya kiremit kırmızısı.sakin iyi huylu kafkastan daha önce ama geç gelişiyor.
    Benim karniyolum oğula kaçmıyor ana yeniliyor.
    Bildiğim kadarı ile karniyol arısının gen merkezi olan Dalmaçya’da yavru çürüklüğüne rastlanmaktadır.
    İtalyan arısı: geçen yıl ilk defa aldım benim şansıma kötüsü gelmiş gözlemlerim kötü gözümde sıfır.
    Kafkas arısı Karın halkaları kül rengi. Ben Kafkasları üç ayrı yerden aldım. Diger arılara göre daha sert Geç gelişiyorlar kısa sürede bal doldurdular.
    Bu yazdıklarım kendi gözlemlerim belki diğer yazılanlara uymayabilir.
    Yinede sakinler maskemi konan üzerinde çıkartıp giyiniyorum.
    Saygılar.

  • #7947

    aliosmancalik
    Katılımcı

    Sayın arıcı arkadaşım ;
    amaç arıdan para kazanmaksa en iyisiyle bol bal toplayanı arıcıya iyi kazanç sağlayanı üzüntüden çok baktıkça zevk vereni işte en güzel ana bu dur o ırk bu ırk arıcılar arasında tartışılarak bir birlerine en iyisini tavsiye etmeleridir.BOL BALLI VERİMLİ YILLAR

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.