bir çerçeve eksik

Home Forumlar ARICILIK Arıcılık Ekipmanları bir çerçeve eksik

Viewing 1 reply thread
  • Yazar
    İletiler
    • #6301
      muratakin
      Participant

      10 çerçeveli bir ballığa 9 çerçeve konularak daha düzgün doldurulmuş ballı çerçeve elde edebiliriz.
      Ballığa 9 çerçeve konulunca aralıkları biraz daha açılacak yani yanak ağaçları 41 mm gibi düşünülecek. Daha doğrusu 9 çerçeve ballığa eşit yayılacak.

      9 çerçeve çalışmanın yararları ne olabilir:
      Arıların petek kabartmayı daha çabuk yapıyorlar.
      Arıların petek aralarında gezinme boşluğu aynı olduğundan petek daha çok dolduruluyor.
      Petek gözü daha derin olduğundan bir langstroht çerçevenin ağırlığı 5 kg kadar oluyor
      Süzüm yapılırken petek sırlarını sır bıçağıyla alırsak ertesi yıla temiz ve düzgün petek kalıyor.
      Sır tarağıyla sır alırken petek gözleri parçalanıyor.ertesi yıl kovana konulunca arı çok uğraşıyor.
      Bıçakla kesilince petek gözlerdi aynı yükseklikte oluyor,arılara tamir işi pek kalmıyor..

      Daha az petek takılıp işçilik azaltılıyor.

      Saygılar.

    • #10373
      demet
      Participant

      Bende 3 farklı boyutta kovan var.
      Kovanlara kendi orjinal çerçevelerini koyarsan hepsi 10 tane çerçeve alıyor. Ama kendi çerçevelerini nasıl bulayım; çerçeveler kovanlara karışık şekilde dağılmış.
      Eğer yanındaki kovanın çerçevelerinden koymaya kalksam 9,5 tane alıyor. Bu yüzden bende kafayı takmıyorum, kovanlarda 9 çerçeve çalışıyorum.
      Bu durumun kötü tarafı bir çerçeve eksik olması;
      İyi tarafı ; Çerçeveleri çok fazla sıkıştırmaya gerek olmuyor,kontrol yaparken rahatlıkla aralanabiliyor. Geriye kalan fazlalıkları da; en dıştaki çerçevelere veriyorum. Böylelikle en dıştaki çerçevelerin dış kenarları da rahatlıkla şişirilebiliyor.

      Kuluçkalıkta yavrulu çerçeveleri birbirine bitişik nizam çalıştırıyorum. Yavrular üşümesin, birde erkek gözü yapmasınlar diye.(Boşluk olan yerlere daha rahat erkek gözü yapıyorlar) Ama ballıkta çerçevelerin biraz aralık olması işe yarıyor. Bu durumda bal dolan çerçeveler biraz daha tombul ve ağır oluyor.

Viewing 1 reply thread
  • Bu konuya cevap vermek için giriş yapmış olmanız gerekir.