demet

Oluşturulan forum yanıtları

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 247)
  • Yazar
    Yazılar
  • yanıtla: KAVAK AĞACINDAN KOVAN YAPIMI #11772

    demet
    Katılımcı

    Arzusu; becerisi ; konu hakkında bilgisi ve uygun aleti olan herkes kendi çapında marangozda boyacıda arıcıda olur!!!
    Olumsuzluklardan yılmaz ve üstüne giderse zamanla usta bile olabilir! Olanlar insan değil mi?

    Ama sonuçta herkesin yapmakta olduğu bir mesleği var! Tecrübe kazanmak içinde ekstra zamana ihtiyaç !
    Zaman yoksa; tecrübede olamayacak demektir!
    Yoksa; üstüne düşülünce yapılamayacak hiçbir iş olduğuna inanmıyorum!

  • yanıtla: yeni arı #11761

    demet
    Katılımcı

    Gönlümüz isterdi ki arılarımızı el değmemiş bakir bölgelere götürelim! Bunu yapabilen arıcılar var ama pek çoğu da tarımsal alanlarda arıcılık yapmakta!
    Tarımsal alanlarda arıcılık yapmak sorun değil de; ilaçlama diyoruz!!!

    Narenciye hakkında pek bilgim yok ama; siz daha iyi bilirsiniz ki ağaçlar çiçekteyken ilaçlama yapılmıyor!
    Bu hem baharları tozlayan arı,sinek,böcek vb. zarar verdiği gibi hem de tozlaşma verimini düşürüyor!
    Ağaçlara çiçeklenme zamanı ilaçlama( böcek ilacı) yapılmazsa arı bundan aktif olarak etkilenmez!

    Virüs ve mantar ilaçlarının arılara çok zararlı olmadığı söylenir!
    Yabani ot ilaçlarının da arılara çok zararlı olmadığı söylenir!

    Kendi bahçemde yaban otlarına ilaç atmamayı tercih ederim!Hele ki; arasında arıların polen ve nektar aldığı çiçekli otlar varsa ! Çünkü arılar gezinti sırasında ilacı alıp alıp kovana götüreceklerdir! Bu ilaç öldürücü olmasa bile arıların başını ağrıtabilir!Benim önerim traktör, el çapası ve yahut biçme yoluyla otları bertaraf etmek! Hatta çiçekli olanları çiçekleri bitinceye kadar kesmemek!!!Gelincik, papatya gibi!

    İlaçlamalarda başka dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ilaçların su kaynaklarına (özellikle arıların su aldığı kaynaklara) bulaştırılmaması!

    Toz ilaçların kullanılmaması!!!

    İlaçlama yapacağım gün arıların sabahtan kovandan çıkışlarını engellerim ve ilaçlamayı mümkün mertebe sabah yaparım! Böylece kısa sürede ilaçlı su bitki üzerinde kurur! Arılar ilaçlı su damlacıklarını içmemiş olur ve henüz gezintiye başlayamadıkları için bizzat ilaç banyosu yapmamış olurlar! İlaç kuruyunca arıları salarım!

    Sizin bahçeniz dışında çevrenizde başka bahçelerde varsa bunların sahipleriyle konuşup arılarınız olduğunu ve ilaçlama(özellikle böcek ilacı) yapacakları zaman size haber vermelerini ve yukarıda saydığımız çiçeklenme zamanlarında ilaçlama yapmamaları; su kaynaklarını kirletmemeleri ve toz ilaç kullanmamaları konusunda uyarın!

    Çevrede sizden başka kalabalık arı aileleri varsa( arı sahiplerinin) çevredeki ilaçlamalar konusunda azami dikkat göstereceklerine inanıyorum!

    Sizden başka arısı olan yoksa; 3 kovan arınız fazla uzaklara gitmeye gerek olmadan sizin bahçenizin çevresinde karnını doyuracak kadar besin bulur! Şehrin göbeğinde bile arılar yaşayabiliyorsa sizin tarlada bahçede niye yaşayamasın?

    Çok bal yapamaz belki ama yaşamını rahatça idame ettirir! Bu dediğim kötü senaryoydu! Belki de arılarınız çok güzel bal da yapar!
    Bu seneyi bir geçirin bakalım gerisine Allah kerim!

  • yanıtla: arıcılık.org #11702

    demet
    Katılımcı

    Kapattınız! Bu mudur yani!
    İnanın sebepleri sormaya korkuyorum.

  • yanıtla: BAL KİR ÇIKARIRMI #11697

    demet
    Katılımcı

    Neden olmasın? Balda enzimler var! Deterjanlarda da enzim kullanılıyor!
    Ama doğrusu; bir kumaşı balla yıkamadım. Leke çıkarmak için denenebilir!

  • yanıtla: Birleştirme #11664

    demet
    Katılımcı

    Yoook!!! Siz merak etmeyin uzun uzun anlatıp başınızı ağrıtmam!

    Gazete kağıdının zararlı boyaları; üstelik gıdalara temas etmesi konusundaki fikrim değişmedi! Polen çekmecelerinde gazete kağıdı kullanıyordunuz ve uyarıyı bloğunuza yazmıştım! 2 yıl falan oldu sanırım. Ben söyleyeceğimi söyledim!

    Birleştirmede gazete kağıdı kullandım ve bunu özellikle belirttim. Bir tür denemede diyebilirsiniz!
    Eğer ki bir daha arı birleştirmem gerekirse gazete kağıdı değil sinek teli kullanırım! Gazetenin performansını beğenmedim. Arılar gazeteyi erken kemirmiş olmalı ki birleştirdiğim arıların bir kısmını temizlemişler( öldürmüşler) kapı önüne atmışlar. Gün boyunca yağmur yağdı ve durumu bu akşam gördüm.
    Yağmurdan kovanların turşu gibi olduğunu ve gazetenin de ıslanmış olduğunu görüyorum ki ıslanmış gazete kağıdı daha rahat parçalanır)
    Ancak yağmurdan kovanı açıp son duruma bakamadım.

    Arılarım hiçbir zaman zayıf olmadı; bu yüzden birleştirmeme gerek olmadı. Bu benim 2 ayrı kovanı ilk birleştirmem ve sebebi de hem kolonide dişi yavru olmaması ; hemde son olarak anasız kalmasıydı!( ve evet bahtıkara kolonimdi)
    Ancak bir daha birleştirme yapmak istemiyorum! Arılarım bu duruma düşmemeliydi!!!

  • yanıtla: Birleştirme #11659

    demet
    Katılımcı

    Birleştirdiğim gün hava buz gibiydi!
    Sonrasında hep yağmur yağdı. Şu an bile yağmur çiseliyor. Yağmur durduğunda da arı uçmuyor zaten ! Önümüzdeki birkaç günde yağmurlu olacak sanırım!

  • yanıtla: Birleştirme #11657

    demet
    Katılımcı

    Ana arımız maalesef dişi yavruları dünyaya getiremedi . Bu yüzden birleştirme yaptık.

    Gazeteyi almadan hallederlerde; sorun gazeteyi almak değil! Ballığı indirip kovanın hacmini yeniden daraltmak! Bunun için vakit tamam mıdır onu soruyorum ve tekrar ediyorum arıcılık konusunda laf olsun diye hiç bir zaman soru sormam!!!

    Resimlere siz karışmıyorsunuz demek ki? Pekala bir şey demedik!

    Sayın Murat Akın; ben şekerin o yönüyle ilgilenmiyorum! Yanlış düşünceye kapılan kapılsın! Yeni bir yazı eklensin diye biraz şaka yaptık o kadar!

    Siz onu bırakında birleştirmeden bahsedin!!!

  • yanıtla: ARI MI? BAŞKA BİRŞEY Mİ? #11627

    demet
    Katılımcı

    Canım benim ya!
    Canlılara ilgi duymak için illa ki biyolog mu olmak gerek?

    Biyoloji ve kimyayı severim.
    Hem biyolog değil veteriner olmayı çok isterdim! Ama olsun ;canlılarla o kadar iç içeyim ki bu bana yetiyor!

    Google görsellere bir “Eristalis tenax” yazın;
    Bir de “Episyrphus balteatus” bakın bakalım resimdeki sineğe hangisi daha çok benziyor?

    Reçel sineği dediğinizin daha ince vücutlu ve daha ince popolu olduğunu görebiliriz! Ben reçel sineği dediğinizin de resmini çekmiştim biliyorum!

    Ki resimden bir sineğin kim olduğuna emin olunamaz haklısınız! Bende “eminim” cümlesini kullanmadım; “yanılmıyorsam” dedim!

    Emin olmak çok iddialı bir cümle olur ki ; boyumuzu aşan yerlerde haddimizi biliriz; merak etmeyin!

  • yanıtla: ARI MI? BAŞKA BİRŞEY Mİ? #11624

    demet
    Katılımcı

    Soruyu ciddi olarak sorduysanız;

    Yanılmıyorsam eğer bu canlı, çiçek sinekleri denilen , syrphidae familyasından “eristalis tenax”
    Benzer bir fotoğrafı bende çekmiş ve bloğuma koymuştum!

  • yanıtla: YARDIM TALEBİ #11609

    demet
    Katılımcı

    Hemen ümitsizliğe kapılmak için bir sebep yok!
    Kredi, yurt , burs başvurusunda bulunmuşsa bu arkadaşımız; ki bulunmuştur, başvurular yeni bitti, sonuçlar ise henüz açıklanmadı. Üniversite kayıtlarında kredi başvurusunda bulunanlardan az bir harç ücreti alınacak sanıyorum!

    Biliyorsunuz kredi başvurularında aylık gelir beyan ediyor sonra bunu ispatlıyorsunuz! Beyanda bir sorun yoksa sonuçta da sorun olmaz! Gerçekten ihtiyaç sahibiyse büyük ihtimalle arkadaşımıza çıkacaktır!

    Nerden biliyorum derseniz: Benim ablalarım her daim devlet yurdunda kaldılar! Ve her daim harç öğrenim kredisi vesaire aldılar!
    Neden devlet kredisi çıktı derseniz annem ev hanımı, babam düşük ücretli bir memur ve 6 kardeş hepsi okuyor! Ben küçük olduğum için pek bir şeyin farkında değildim ama maddi durumumuz gerçekten kötüydü!
    Devletimiz yine çok yaşasın; babama kalsa çocuklarını mümkün değil okutamazdı!

    Özel burslara gelince; ablalarımın özel burs aldığını hatırlamıyorum, abim de almadı. Ama eminim Muğla Üniversitesinin özel burs veren bir oluşumu vardır! Oraya başvurması durumunda da eminim yardım görecektir!

  • yanıtla: DALDAKİ KOLONİ #11575

    demet
    Katılımcı

    “Zaiyat her zaman olur”:) Allah iyiliğinizi versin!
    Bilgin bey; ekip çalışması önemli de! Ortada bir arıcı ve bir tek maske var:)

    Arıları ilk aldığımda olası bir durum için iki maske birden almıştı babam:)
    İki maskenin birden aynı anda kullanıldığı olmadı şimdiye!!!
    Ama ben birini giyiyorum canım sıkılınca o yıkamaya gidiyor diğerini giyiyorum. hehe!
    Size de yedek maske lazım:)
    Bu arada bahçıvanın hevesli olduğunu doğru tahmin etmişim; iğneleri yedikten sonrada heveslimi acaba?

    Kolunuza çok geçmiş olsun! Umarım iyileşirsiniz.
    Sayın Çerbay; ben ağaçta yada başka bir yerde çıplak balarısı yuvasına hiç rastlamadım!
    Rastlasaydım eğer : Deliyim gözü kara deliyim; yakarım Roma’yı da yakarım…:)

  • yanıtla: DALDAKİ KOLONİ #11572

    demet
    Katılımcı

    Sayın Çerbay ;Sakın ha!
    Hatalarımızı foruma yazmıyor olsaydık hepimizin birer arı uzmanı olduğunu düşünürdük ki; bu doğru değil( kendimden biliyorum)

    Örneğin bakıyorum Mehmet bey şöyle şöyle bir şey yapmış arıları öldürmüş. Aman! diyorum. Ben onun yaptığını sakın yapmayayım yoksa benim arılarda ölür!
    Yada ben diyorum “ilaçlamada geciktim arılarda varroa var” İlaçlama yapmamış olanlar hemen müdahale etmeye başlıyorlar kendi kovanlarına. Yani birbirimizden sürekli ders çıkarıyoruz!!!

    Biz forum arkadaşıyız bu şekilde birbirimize takılıyoruz. Ama birbirimizi kırma amacımız kesinlikle yok:)
    Reklam filmindeki gibi “Sen yenisin galiba!” diycem! Gerçektende yeniymişsiniz. Arıları bir alın bakalım; sizin hatalarınıza da güzel yorumlar yaparız:)

  • yanıtla: DALDAKİ KOLONİ #11569

    demet
    Katılımcı

    Bilgin bey;
    Arıcı olan siz misiniz? Yoksa sitenin bahçıvanı mı?
    Bir arıcı; arıya ait bilgisi olmayan insanları kesinlikle arılara yaklaştırmamalı! (onlar; biz yapabiliriz bu iş kolay gözüküyor deseler bile! Bu ağaçtan elma armut toplamaya benzemiyor)

    Bakın; benim arılarıma bizim aileden kimse müdahale etmez ; çünkü bilgileri yok! Ve ben böyle bir şeyi asla ve asla onlardan istemem! Arı bu şakaya gelir mi? Ya bahçıvana bir şey olsaydı? Çiçeklere kim bakacaktı sonra; bir düşünün bakalım:)

    Bahçıvan merdiveni hazırlamış; budama makasını hazırlamış. Eee ne duruyorsunuz! Arıyı alsanıza:) Kahraman olmak için bir fırsat geçmiş elinize!!!
    Ayrıca yuvayı kesmezden önce tülle paketlemiş olsaydınız( böyle güzelce sarar; hatta tülün açık kalan yerlerini de bağlar; sonrada dalın bağlantısını keserdiniz) Arılar çevreye daha az dağılmış olurdu!

    Bir dahaki sefere aşağıdan bakmayın lütfen ;merdivene çıkın; harekete geçin!!!

  • yanıtla: DEMET HANIMIN BAHTIKARA KOLONİSİ #11554

    demet
    Katılımcı

    Geri döndüm ve forumu açıp adımı görünce şaşırdım doğrusu!
    Ayağımdaki tozları silkmekle meşgulüm şu an!Arılara bakmadım henüz ; dolayısıyla problemli kovanımıza da!
    Ancak;
    Yalancı ana; anaların yumurtladığını sanmıyorum. Çünkü bu kovanı haftada iki kere kontrol ediyorum. Son ananın çıktığını gördüm ve yumurtlamasını bekledim.
    Yumurtlama çerçevenin ortasından başladı. Ve yavru düzeni de bana göre düzgün duruyor. Çerçeve arkalı önlü aynı şekilde. Birer birer yumurtlanmış.

    Yinede; çok bilmişlik yapmak istesem de aslında fazla bir şey bilmediğim için yazdıklarınız doğru olabilir.
    Kovanda bir haftada neler olmuş bakıp cevaplayacağım inşallah!

    (Ayrıca söyledikleriniz doğruysa; yalancıya gitmiş kovan sahibi olmaktan büyük utanç duyacağım!
    Ondan sonra birde işin yoksa yumurtalıklar büyüyormu ,küçülüyormu araştırmaya başla.hehehe)

  • yanıtla: Yalancı ana arı #11523

    demet
    Katılımcı

    Ben cevaplamaya çalışayım, eksiklerimi diğer arkadaşlar gidersin!
    Yalancı ana veya analardan kurtulmak için çerçeveleri ve kovandaki arıları uzağa silkelemek gerekli.
    Daha sonra kovandaki erkek yavrulu çıtaları almalı.Zaten işçi yavru olması ihtimali yoktur. Çünkü bildiğimiz üzere; son işçide gözden çıktıktan sonra kovan yalancıya kaçar.
    Kovan oğul veren kovan olduğuna göre nüfusu fazla değildir. Bu yüzden anayı kabul edebilirler. Kovan nüfusu yaşlandığı için hem anaya hem yavrulara bakacak gençlere ihtiyaç var. Bunun için kovana çıkmak üzere ve çıkmakta olan kapalı gözlü yavrulu çerçeve takviyesi yapılmalı.

    Eğer kovan nüfusu çok kalabalıksa verdiğiniz anayı kabul etmeyebilir. Böyle bir durumda ya arıyı zayıflatırsınız yada hazır anayı unutur ;yukarıda söylenenlere ilave olarak kovana yumurtalı çerçeve verir kovanın kendi anasını yapmasını sağlarsınız.

    Sahte analar kovanı başka yere yönlendiremez. Oğul zamanı hariç işçi arılar kolay kolay yuvalarını terk etmezler!

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 247)