ilhan08

Oluşturulan forum yanıtları

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • yanıtla: STRAFOR KOVAN #11210

    ilhan08
    Katılımcı

    Evet Murat bey bende ilk denemelerimde straforu yalın olarak kullanmıştım ve bu iyi olmamıştı. Sizinde değindiğiniz gii strafor kovan kemirgen böcekler tarafından kemiriliyor. Ayrıca arıcılıkta çalışırken sert cisimlerle çarpıldığı zaman deforme oluyor. Ama bu sorunu 3 milimlik ahşapla kaplayarak çözdüm. Yani yaptığım strafor kovanların içi ve dışı 3 milimlik ahşapla kaplı. Zaten dışardan görünümü strafor değilde ahşap kovan gibi ama tutup kaldırınca hafifliği bir arıcı için aranan bir kolaylık. Şu ana kadar müşterilerimden olumsuz bir eleştiri gelmedi. Kendimde bir arıcı olduğum için kovanı yaparken arıcı gözüyle düşünerek yaptım.

  • yanıtla: STRAFOR KOVAN #11193

    ilhan08
    Katılımcı

    DEZAVANTAJLARI

    1- Strafor maddesi ahşap gibi kovan içinde oluşabilecek nemi çekemediği için kovan içerisinde ıslaklık oluşabiliyor, buda arılar için hiçte hoş bir durum değil. Bu yüzden kovan havalandırma sisteminin bulunulan bölgeye göre çok iyi ayarlanması gerekiyor. Kovan kapağındaki havalandırma deliklerini uygun şekilde ayarlayarak bu sorunu ortadan kaldırabildim.
    2- Diğer bir olumsuz yanı ise straforu karıncalırın kemirmesi ve arıcılıkta çalışmalar sırasında olası çarpmalar sonucunuda kolayca deforme olması idi. Bunuda straforu 3 milimlik ahşapla kaplayarak önleyebildim.
    İşin ilginç yanı, arılığımda daha iyi sonuç elde edebilmek için yapmış olduğum iki yıllık bu araştırmadan sonra strafor kovan ticaretine başlamış olmam. Benim için faydalı olanının diğer arıcılar içinde faydalı olabileceğini düşündüm. Bütün arıcı arkadaşlara tavsiye ederim.
    Ayrıca strafor kovanı denemiş yada kullanmakta olan arıcıların, benim göremediğim olumlu veya olumsuz yanlarının burada paylaşmalarını bekliyorum.

  • yanıtla: STRAFOR KOVAN #11192

    ilhan08
    Katılımcı

    AVANTAJLARI
    1- Strafor kovandaki koloniler ahşap kovanlara göre yaz başında daha erken gelişiyor. Bu durum bilindiği gibi bal hasadında istenen sonucun alınması için önemli bir etken.
    2- Havadaki ani ısı değişmelerinde ve kovan içi ısısının sağlanması için arılar tarafından tüketilen bal miktarı strafor kovanda daha az görülüyor. Sobayla ısıtılan iki oda ele alalım. İyi izole edilmiş odada günde iki kova odun yakacaksak, iyi izole edilmemiş odada ise daha fazla odun yakmamız gerekecektir. Sonuçta strafor malzemesi ısı yalıtımı için kullanılan bir malzeme ve bugün binalarımızda ısıdan tasarruf sağlamak için kullanılıyor. Arıcılıktada böyle bir tasarruf sağlamak mümkün. Strafor malzemesinden yapılan kovandaki bu avantaj kışın arıların açlıktan ölmelerini engelliyor. Daha doğrusu arıların açlıktan ölme sınırına olumlu yönde etki ediyor.
    3- Hasad zamanı strafor kovanlarda ahşap kovanlara göre bal miktarında daha iyi bir sonuç alınıyor. (Yukarıdaki sebeplerden dolayı)
    4- Gözle görülür ve hissedilir, sırf bu sebepten bile tercih edilebilecek en güzel özelliği ise ahşap kovanlara göre son derece hafif olması. Yaptığım iki katlı kovanını tamamı sadece 9 kilo geliyor. Sadece ballık kısmı yaklaşık 2 kilo civarında.

  • yanıtla: STRAFOR KOVAN #11191

    ilhan08
    Katılımcı

    Sizlerle son iki yıldır yapmış olduğum bir çalışmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum.
    Zannedersem strafor kovan hakkında az çok bilgisi olan, hatta bu tür kovanlardan temin edenleriniz vardır. Bende iki yıl önce strafor kovanın faydalarıyla ilgili okuduğum bir kitaptan sonra bu faydaların ne kadar gerçekçi olduğunu sorup soruşturmak istedim, hatta bu sitede yer alan bazı arkadaşlarlada bu konuda görüştüm ancak kesin bir sonuç alamadım ve strafor kovanın artı ve eksilerini bizzat uygulayarak, deneyerek görebileceğimi anladım.
    Strafor kovanla ahşap kovanı kıyaslayabilmem için arılığımdaki kovanların yarısını strafora çevirmeye karar verdim. Yaptığım strafor kovanlar görüntü ve hafiflik açısından son derece olumluydu. Bu sebepler bile kovanlarımın tamamını strafora çevirmem için yeterliydi ancak farkı uygulamalı olarak görebilmeliydim.
    Sağlıklı bir sonuç elde edebilmem için strafor ve ahşap kovanlardaki kolonilerimin ana arı yaşı, arı mevcudu, kapalı ve açık göz yumurta durumu, bal ve polen durumu gibi unsurları tesbit ederek birbirine yakın yada aynı durumda olan ahşap ve strafor kovanları kıyaslama yoluna gittim.
    İki yıl süren uygulamalı gözlemlerimden sonra sizlere strafor kovanların olumlu ve olumsuz yanlarını şöyle sıralayabilirim.


  • ilhan08
    Katılımcı

    Bütün arıcı arkadaşlara selamlarımı ileterek son iki yıldır yapmış olduğum bir çalışmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)