Arıcılığa Nasıl Başlarım ?

Home Forumlar ÜRETİCİ KÖŞESİ Arıcılığa Nasıl Başladık Arıcılığa Nasıl Başlarım ?

Bu konu 28 yanıt ve 13 izleyen içeriyor ve en son  Kirsehirli tarafından 10 yıl 8 ay önce tarihinde güncellendi.

  • Yazar
    Yazılar
  • #6933

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Öncelikle hepinize merhaba.

    Bende bir çok genç gibi gelecek kaygısıyla girdiğim ticaret hayatında umduklarımı bulamayıp yeni arayışlara yönelmiş biriyim. Tabi bu arayışlar sonucunda elimdeki imkanları en iyi değerlendirebileceğim hayvancılık türünün arıcılık olduğuna karar verdim ki bu kararımı vermekte balı ve arılaı sevmemin büyük etkisi oldu ve bu yüzden sizin gibi usta arıcılardan fikir almak için bu siteye üye olmaya karar verdim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim sizlere.

    Susurluk köylerinden birinde dedemin biraz arazisi var ve evin bahçeside 3 dönüm bir yer. Çeşitli meyve ağaçları ve çiçeklerle dolu. Ayrıca ailem senenin büyük bölümünü orada geçiriyor. Bahçemizde 2 tane kovan var ama arıları yok :) Önümüzdeki yaz ben arıcılığa başlamayı düşünüyorum burada. Ama nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Bir çok site gezdim bir çok fikir edindim ama okumakla bir yere kadar :) Başlık açıp aklıma takılanları sormak istedim.

    Öncelikle Bursa da oturuyorum. Bu iş için nereden kurs alabilirim ve bu kurumlara nasıl ulaşırım.

    Ne kadar bir sermaye gerekir.

    Ne kadar kovanla başlamalıyım.

    Gezgin arıcılık mı sabit arıcılıkmı yapmalıyım.

    Karacabey susurluk taraflarında verim alabilir miyim? Ovadaki tarllardan birine mi arılık kurmalıyım ki ovada çeltik ekiliyor genelde.

    Uludağda arıcılık yapabilir miyim?

    Ayrıca arıcılığı meslek haline getirmek istiyorum.

    Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • #11104

    izmirli aydin
    Katılımcı

    değerli arkadaşım. bu kitaptan yada internetten kolayca öğrenilkecek bi iş asla değil. öncelikle bulunduğun bölgedeki arıcı yadada arıcılarla tanışıp onların yanında birebir olarak yaşap görmen gerekiyor. ilk başlamak içinde bence 20 kovan yeterli daha sonraki yıllarda zaten bu sayı 50 ve yüzleri rahatça bulur. bursa bölgeside arıcılık için bence güzel yerlerden biri.

  • #11105

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Aydın bey kesinlikle haklısınız. Teorik olarak bolca bilgiye ulaşabilirim ama pratik olmadan olmayacak bir iş. Bunun için Tarım il müdürlüğünün kurslarına katılmayı düşünüyorum. Ya da bu işle uğraşan birinin yardımını alıcam .

    Peki yerel arıcılık sanırım başlarda benim için daha uygun olucak. Bunun için en uygunu sanırım köydeki bahçe :D Peki diğer konulardada bana yardımcı olabilir misiniz?

  • #11106

    egehan
    Katılımcı

    Susurluk arıcılık yapmak için ideal bir yer…

    Nereden biliyorsun ki diyebilirsiniz…

    Arıcılık ile ucundan kıyısından ilgiliyim ve o bölgeyi de arıcılık açısından çok iyi biliyorum.

    Umuteli köyünde bu yıl dayımın büyük bal hasadını yaptık. Aşağıdaki fotoğraf o hasada ait.

    Yakın bir gelecekte belki de bende Mustafakemalpaşa’da devam edeceğim.

    Arıcılığı nasıl öğrenirim derseniz, o boş kovanları doldurun önce… Takıldığınız yerde de ulaşacak birilerini bulursunuz internette…

    umuteli.jpg

  • #11108

    mturunc
    Katılımcı

    Kardeşim bu konuda sana en güzel örnek benim. Ben bu sene internette uygulama filmleri ve resimler olan sitelerden çok faydalandım. Pratik eğitim anlamında çok faydasını gördüm. Eski bir arıcı ağabeyimiz doktor bu sene çok ilerleme kaydetti demiş buda ilk diplomamdı şu an geldiğim noktada internetin çok katkısı var. Ha unutmadan sana bu konuda gaz verecek bir ustada bul kendine bu çok önemli:)

  • #11109

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    İlginize teşekkür ederim.

    Ben bu yaz hiç yoksa 5 yeni kovan alıp Susurluğun Muradiye köyünde başlayabilirim ozaman. (Çünkü elimde olan iki kovanın ne durumda olduğunu anlamam herhalde :) )Tabi köyümüzde bir arıcı vardı onunla görüşüp anlaşabilirsek ve gerekli yardımı bana verirse. Yoksa herhangi bir kovan ve arısı satıcısına gitsem kovanları alıp yerleştirsem olmaz herhalde :)

    Birde ne cins arı ile başlamalıyım? ve o cinsi nereden bulabilirim. Bursada var mı bildiğiniz arı ve arıcılık malzemeleri satan bir yer ? Birde hangi ayda başlamam daha uygun olacaktır ?

  • #11110

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    mturunc yazan:

    Quote:
    Kardeşim bu konuda sana en güzel örnek benim. Ben bu sene internette uygulama filmleri ve resimler olan sitelerden çok faydalandım. Pratik eğitim anlamında çok faydasını gördüm. Eski bir arıcı ağabeyimiz doktor bu sene çok ilerleme kaydetti demiş buda ilk diplomamdı şu an geldiğim noktada internetin çok katkısı var. Ha unutmadan sana bu konuda gaz verecek bir ustada bul kendine bu çok önemli:)

    Bu arada gaz vericek birini bulma konusunda haklısınız. Sanırım girişimin ardından sorunlarla karşılaştığımızda psikolojik destek şart :) Peki siz müsait olduğunuzda arıcılığa ilk girişinizi kısaca anlatabilir misiniz bana ? Hangi yolu izlediniz, nereden başladınız gibi. Ne kadar internette gezsemde o kadar teknik ve detayla anlatılıyor ki teorik bilgi olmadan anlatılan yolu anlamak zor oluyor. Yolun başında basit bir planlama yapmak lazım sanırım.

  • #11111

    imported_cihad
    Katılımcı

    sn ercan göçmen öncelikle aramıza hoşgeldin bulunduğun ortam arıcılık bakımından musait olması önemli bu işe ilk başlayanlar için ilk yılda 2veya 4 kovanla başlamayı tavsiye eder uzmanlar arkadaşın 20 kovan demesine katılmıyorum gezgincimi yoksa sabitmi ona sen karar verirsin bulunduğun ortama ve zamana bağlı ben sabit arıcıyım arıcılığı zamanla meslek haline getirebilirsin bunu zaman gösterir tabi birde senin bu işteki başarıların son olarak bu işi öğrenme hususu yollar şimdide çok olabilir ama çevrende tecrubeli ve bilğili bir arıcıyla birebir uygulamaların sana daha çok fayda sağlıyacağını düşünüyom

  • #11112

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Sn Cihad hoş bulduk. Burada bulunmak güzel. Yerim müsait sanırım gelen yorumlara bakarsak. Gerçi Uludağda bu işi yapmayı istiyorum ben ama hazır değilim daha. Dediğiniz gibi. 20 kovanla başlamak benimde gözümü korkutuyor ki daha hiç bir tecrübem ve bilgim yok. 2009 u 5 yada 4 kovan ile geçirip staj yapmaya karar verdim. Tabi kısmet olursa yazdan önce başlamayı düşünüyorum ama malum ekonomi :( . Şimdiki ilk hedefim bu işi bilen birinin yardımını almak. Sanırım bu işin ilk önceliğide bu sizlerin dediğine göre .

    Yardımlarınız için teşekkür ederim.

  • #11113

    alpsukan
    Katılımcı

    Ercan Bey önce hayırlı olsun deyim.BU hastalık sizede bulaşmış.Ben de geçen yıl bu zamanlar sizin konumunuzdaydım.Bir farkla 2007 eylül ayında ben arı almıştım mart teslimi almak şartıyla.Kış riski almak istemedim.Kısaca hikayem.Mart ayına kadar teorik bilgi edinmeye çalıştım site ve bloglardan okuma yolu ile ustalardan soru cevap şeklinde.Mart sonu 5 kovanı teslim aldım.Baktım bu iş olacak 15 gün sonra 2 kovan daha aldım.Aldığım şahsı 2 defa götürdüm arılığa.Bir defa nisan sonları ,birde çıkan oğulu almaya.(ben arıcılığa sıfırdan başladığımı belirteyim )Arasıra danıştım ,imkanım olmadığı için onun arılığına gidip uygulama görmedim.Ama takıldığım husularda msn ve telefonla sordum.Okuduklarımı deneme yanılma yolu ile uygulamaya koydum.Allaha şükür pek yanılma olmadı. 7 kovanla başladım çoğu suni bölmelerle 24 kovana çıkardım sonbaharda 4 ünü iptal ettim anasızlık ve zayıf olduğu için kışa 20 kovan la girdik ve de 200 kg bal aldım arılardan.Arılığım bulunduğu yer çiçek ve ayçiçeği yönünden zengindi.Sabit arıcılık yaptım.
    Size tavsiyem ulaşabileceğiniz en yakın yerde olsun.Günlük takip etmeniz gereken dönemler oluyor.Yakın bir yerde 5 kovan civarı başlamanızı tavsiye ederim.Şu an kafanızda onlarca soru vardır.BUnların çoğunun cevabını arı kovanını açtığınızda 2 hafta içinde kendiniz bulacaksınız.Tabii o zamana kadar teorik bilgileri alın alabildiğiniz kadar.

  • #11114

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Eyvallah Alp bey. Bu yorum oldukça cesaretlendirici oldu benim için. Ne mutlu ki size iyi bir başlangıç yapmışsınız gerçekten. O zaman Mart Nisan ayları başlamak için ideal bir zaman diyebiliriz. Şimdilik benim planımda bu umarım sizin kadar şanslı ve başarılı olbilirim bende.

  • #11115

    izmirli aydin
    Katılımcı

    ercan kardeş, kafana takılan sorular yada başka şeyler olursa msn yoluyla sormak istediğin şeyler olursa. bilgilerimi seninle paylaşmak isterim..

  • #11116

    erdogangokgul66
    Katılımcı

    Selamlar.arkadaşlar benim kafamdaki soru şudur.Cevap bulursam çok güzel olacak.Ben ticari olarak uğraşmak istiyorum arıcılıkla.Diyelimki bir kovan artım var.sezon sonunda ortalama ne kadar bal alırım.Ve en önemlisi bu balı nasıl ve kime pazarlarım.Ve devlet alım yapıyo mu?Cevaplandırırsanız çok sevinirim.Bende cin olmadan adam çarpıyorum kusura bakmayın.

  • #11117

    imported_cihad
    Katılımcı

    slm kardeş ne kadar bal alacağın ortama ve sana bağlı ikincisi bal pazarlama işi eyer balın hakiki olursa merak etme seni bulurlar devlet alırmı orasını bilmem ama inan ben ballarımı çevremdeki insanlara yetişdiremiyorum talep çok ama bal az saygılar

  • #11118

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Aydın kardeş çok makbule geçecektir paylaşımın teşekkür ederim.

  • #11119

    alpsukan
    Katılımcı

    cihad yazan:

    Quote:
    slm kardeş ne kadar bal alacağın ortama ve sana bağlı ikincisi bal pazarlama işi eyer balın hakiki olursa merak etme seni bulurlar devlet alırmı orasını bilmem ama inan ben ballarımı çevremdeki insanlara yetişdiremiyorum talep çok ama bal az saygılar

    Cihad bey;
    Nerede ve ne kadar bal ürettiğinizi bilmiyorum fakat pazarlama konusunda çok rahat yazmışsınız ve de yetiştiremiyorum demişsiniz.Keşke bütün arıcılar sizin gibi olsa.İlk yılımda 100 kg kadar bal satabildim.İlçem 20.000 nüfuslu bu işi yapan satan bir çok arıcı var.Bu yıl aksilik olmassa istersem bunun 5,6 katı bal üretebilirim.Ama bu balı parekende satmak mümkün değil.Toptancılarda uğramıyor.Uğradıkları yerlerde de üreticilerin güçbirliği yapmadıkları takdirde emeklerinin karşılığını alamadıklarını duyuyoruz
    Siz oldukça şanslısınız.Duyduğum kadarıyla bir çok arıcının en büyük derdi pazarlama…

  • #11122

    erdogangokgul66
    Katılımcı

    Teşekkür ederim kardeş.sağolasın bilgiler için.

  • #11123

    MURAT CAKIR
    Katılımcı

    Arıcılığa ilk adım atan ya da atmayı düşünen herkesin kafasında benzer soru işaretleri oluyor.

    En baştan arıcılığa hayvancılığın diğer dallarından farklı mantıkta yaklaşmamız gerektiğini belirtelim.

    Şu kadar kovanla, şu kadar arıyla, şu kadar para harcarsam, yıl sonunda şu kadar balım olur, şu kadar paraya satarsam… hesapları çoğu zaman hüsranla sonuçlanır.

    Sığır yetiştiriciliği yapmaya kalksanız, üç aşağı beş yukarı sonuçları hesaplama şansınız olur.

    Ahır maliyeti, yem maliyeti, yetiştirme sonucunda ulaşabileceğiniz toplam et miktarı, bunun piyasa değeri gibi konular önceden öngörülebilir.

    Fakat arıcılıkta maliyetler belli olmakla birlikte, sonuçta elde edeceğiniz verimin hiçbir garantisi yok.

    Çünkü doğa, iklim, flora gibi sizin müdahale edemediğiniz şartlardan doğrudan etkileniyorsunuz.

    Başlamak isteyen arkadaşların en baştan ben bu işe yatırım yaparsam yatırımı ne kadar zamanda amorti eder karlı duruma geçerim hesaplarını bir kenara koymalarında fayda var.

    Arıcılık kendi özel şartları olan, arı ile özel bir iletişim kurup bağ oluşturmayı gerektiren, “sevda” boyutu da olan bir uğraş.

    Bir arkadaşımız geçen gün, arıların uçuşunu seyrederken, çayımı yudumlamayı çok özledim diyordu. Dört gözle baharın gelmesini bekliyoruz yani bu duyguyu yaşamak için.

    Ama ben şimdiye kadar çay içerken ineklerin geviş getirmesini seyretmeyi özledim diyen bir sığır yetiştiricisi duymadım.

    Başlamayı düşünen arkadaşlara, 2-3 kovanla başlamayı, mümkünse yakındaki arıcılarla dostluk kurup onlarla sürekli iletişimde olmayı, 1-2 dönem bu düzeyde arıcılık yaptıktan sonra, bu işe yatırım yapma kararı vermelerini öneririm.

    Ürettiğiniz balı devlet ya da başka satın alan bir kurum yok.

    Bu işe yatırım yaparken ya perakende satabileceğiniz ölçekte yapacaksınız. Ya da toptancıya sattığınız halde para kazanabileceğiniz ölçekte.

    Örneğin, Trakya balının toptan teneke fiyatı 150 ytl civarı, Anadolu çiçek balının 200 ytl civarı olduğu söyleniyor.

    300 teneke bal üretebildiğiniz zaman bunu toptan satabileceğiniz fiyat 45.000-60.000 YTL arası.

  • #11124

    alpsukan
    Katılımcı

    Büyükşefim ;açıklamaların yeni başlayacaklar ve benim gibi yeni başlayıp arıyı çoğaltma düşüncesi olanlar için aydınlatıcı oldu,teşekkürler.Benim bu konuda aklıma takılan bazı şeyler var.Hatta pazarlama başlığı altında konu açmayı da düşünüyordum.
    Ben orta karadenizdeyim ,diyelim ki 2009 da 30-40 teneke ayçiçeği ağırlıklı bal ürettim(planlarım o şekilde fakat dediğniz gibi şartlara bağlı) Bu balı ben toptan satmak istiyorum hangi yolu izlemeliyim.Bizim buralara toptancı gelmiyor.İlde varmış özel bal dolum tesisi telefon ettim ayçiçeği balı alamyız dediler.
    İkincisi malumunuz ayçiçeği balı çabuk kristalleşiyor.Hasad yapınca hemen satmalımı ,ya da bu aylarda ve daha sonra kristalize şekilde de toptan satma imkanı varmı.
    Toptan pazarlama konusunda tecrübeli arkadaşlar yeni başlayanlar ve başlayacaklara yol gösterir tecrübelerini burada paylaşırsalar makbule geçer.
    Teşekkürler…

  • #11125

    Ercan Gocmen
    Katılımcı

    Alp beye katılıyorum Büyük şefin yorumu biz yeni başlamak isteyenler için oldukça aydınlatıcı oldu. Bu yorumlar sayesinde daha rahat ve optimum düzeyde planlar yapabiliyorum. En azından kafamdaki ekonomik kökenli sorulara yeterli cevaptı :) Eyvallah.

  • #11126

    MURAT CAKIR
    Katılımcı

    Doğal olarak toptancı firmalar, yoğun bal üretimi olan güzergahları tercih ediyor.

    Ayçiçek balı çok kısa sürede kristalleştiği için, sadece bu balı işleme teknolojisine sahip firmalar tarafından satın alınıyor.

    Trakyanın bütün ayçiçek balını, şu anda piyasada sözsahibi olan en meşhur bal firması topluyor.

    Ayçiçek balını toptancı firmalar donmuş şekilde alıyor. Hatta uzun zaman geçtiği halde donmamış haldeyse bala şüpheli gözü ile bakıyorlar.

    Bir de kaynağına göre bal tüketimi her yörenin damak zevki ile ilgili.

    Karadeniz yöresi koyu renkli aroması sert balları tercih ediyor, ayçiçek balını baldan saymıyor.

    Trakyalı birisine ise kestane balı verseniz, bu acı nasıl yiyorsunuz diye sorar.

    Ayçiçek balını trakya bölgesi dışında perakende satmak çok zor.

    Fakat benim ve bir çok arkadaşın uyguladığı şöyle bir yöntem var. Kestane balını kovanlardan komple almıyoruz. İyi sırlanmamışları, yavrulu çerçeveleri hiç ellemiyoruz. Bu petekleri ayçiçek balı ile birlikte sağıyoruz.

    Bu şekilde hafif kestane balı ile karışan ayçiçek balı çok farklı bir aroma ve lezzete kavuşuyor. Ayrıca kestane balı ayçiçeği balının donmasını yavaşlatıyor. En az 2 ay zaman kazandırıyor.

    Bütün sattıklarımıza ve hediye ettiklerimize usanmadan yılmadan defalarca balın donmasının doğal bir olay olduğunu anlatıyoruz.

  • #11127

    muratakin
    Katılımcı

    Trakyanın bütün ayçiçek balını, şu anda piyasada sözsahibi olan en meşhur bal firması topluyor.
    Murat Çakır Beyin dediği doğrudur. Ben buradan şunu çıkarıyorum:
    Bu söz sahibi firma veya firmalar piyasaya hakim olduklarına göre demekki piyasada satılan ambalajlı balların içinde büyük oranda karışım olarak ayçiçeği balı var.
    Bu balları herkes severek tükettiğine göre demekki kalite açısından ve damak tadı açısından bir sorun yok.
    Ben başka bir şey daha belirteyim ayçiçeği balının fiyatının daha düşük olması yoğun ve bol üretilmesinden kaynaklandığı sanıyorum.
    Ülkemizin bir çok yerinde ayçiçeği ekiliyor ki ekilmeyen yeri daha az, bütün ballarda karışık olarak ayçiçeğinden üretilmiş bal vardır.
    Trakyanın ikinci balı önümüzdeki yıllarda kanola balı olacaktır.
    saygılar

  • #11128

    SEKERLI
    Katılımcı

    Bana göre Türkiye genelinde en fazla üretilen bal yerel adı ile söylersek günebakan veya gündöndü (ayçiçeği)dediğimiz bitkinin balıdır.

    Bu bitkiye niye ayçiçeği deniliyor onu da anlamış değilim.

    Bu bal bilindiği üzere Trakyada tonlarca üretiliyor olmasına rağmen ben bu bitkinin balını alıp ta bu bal günebakan balıdır diyen bir firma görmedim.

    O zaman bu toplanan ballar ne oluyor diye düşünmek gerek galiba.

    Murat hocama katılmamak mümkün değil bol olunca tabiki kalitesiz deyip bedava alacaklar.

  • #11129

    MURAT CAKIR
    Katılımcı

    Şekerli hocam söylediğiniz şey çok doğru. Trakyanın bütün balı belli başlı firmalar tarafından toplanıyor ama günebakan ya da ayçiçek balı isminde satılmıyor.

    İsmi benzemediği gibi tadı ve aroması da benzemiyor.

    Malum firmaların çiçek ballarının tadı ve aroması ile, Trakya balının tadı ve aroması arasında şimdiye kadar ben bir benzerlik bulamadım.

    Burada asıl problem gıda kodeksinin bal tebliğinden kaynaklanıyor.

    AB bal mevzuatında balın üretildiği bitkinin ambalaj etiketinde yazılması gerekiyor.

    Fakat ülkemizde salgı balı, çiçek balı dışında, balın orijinine göre bir kategorilendirme yapılmıyor.

    Kekik de çiçek balı, geven de çiçek balı, ıhlamur da çiçek balı, besleme ile yapılan bal da çiçek balı, ayçiçek de çiçek balı. Hepsi aynı potada eriyip gidiyor.

  • #11131

    demet
    Katılımcı

    Murat bey; “Trakyanın ikinci balı; yakında kanola balı olacak” demişsiniz ya !

    Bende geçen gün kanolayı araştırıyordum. Ayçiçek ve buğdayla münavebeye girdiği; yağının besin değerinin yüksek olduğu; küspesinin hayvanlar için değerli bir yem olduğu; tarımının zor olmadığından bahsediyordu.

    Trakya bölgesi için ekimi müsait bir bitki. Ayrıca yine Trakya da bulunan ayçiçek yağı fabrikalarının boş oldukları dönemde pekala kanola tohumlarını işleyebileceğinden de bahsediliyordu.
    Kanola çiçeklerinin arılar için öneminden hiç bahsetmiyorum zaten!
    Bu yıl inşallah kanola tarımını yakından görme fırsatım olacak.

  • #11132

    huyhuyhuy
    Katılımcı

    sayın buyuksef 45000 veya 60000 teneke fiatımı kilo fiatımı,marketlerde piyasada isim yapmış bir marka çok yaygın satışı var ve iyi marketlerde satıyor. kavanoz 850 gr 11,99 fiat,yani kavanoz çıkarılırsa yaklaşık kilosu süzme bal 12 ytl parakende .organik sertifikası varsa onu bilmem.
    yanlış anlaşılmasın ben de diğer arkadaşlar gibi bu işe yeni başladım ve öğrenmeye çalışıyorum .tavsiyenizin aksine malesef 20 kovanla başladım ve halada almak istiyorum . ama sizin gibi bu işi bilen herkes küçük den başlamak gerek diyor. inşallah başarırım .

  • #11133

    Kirsehirli
    Katılımcı

    Herkese hayırlı günler.
    Benim arıcılığa başlamam, Üniversitede okurken kendisini yıllar önce tanıdığım bir arkadaşımın “sana bir kovan arı verelim” demesiyle başladı. Öncesinde ben arının para ile satıldığını hiç duymamıştım, hatta bilmiyordum. Bundan tam 4 yıl önce 5 çıtalı bir kovanla başladım. 3 yıl arılarımı köyde bulundurdum. Ancak kendim şehirde kaldığım için arılarımla fazla ilgilenemiyordum. Geçen mayıs ayı sonunda arılarımı şehir merkezine 2,5 km mesafede bulunan bir başka arıcının yanına bıraktım. Şuana kadar işlerim her yönüyle iyi gidiyor. Hem arı hem mahsul hemde satış yönünden. Kendi mahsulüm olan balları 1 ay içerisinde tükettim.(Kg.20 YTL) 4 aydırda arkadaşımın ballarını satıyorum. Benimkisi ile birlikte yaklaşık 500 kg’ma yaklaştı. Benim gibi haftanın 5 günü çalışan birisi için perakente satışla bu büyük bir başarı olmalı. Bal üretimi için bizim memleket (Kırşehir) özellikle mayıs ve haziran ayı çok ideal. 2 senedir piyasaya bal veriyorum. 2 yılda edindiğim tecrübe bana şunları öğretti:
    – Bu güne kadar çevrene vermiş olduğun güvenirlik çok önemli,
    – Üretilen balın özellikle kendine ait olması yada kendi yörene ait olması,

    – Ürettiğin bal yöre halkının ağız tadına uymalı (Mesela bizim burada çam balı, kestane balı, ay çiçek balı kolay kolay satılmaz)
    – Malumunuz bizler Türk halkı olarak balı sofralarımızda olmazsa olmazlardan sayan bir millet değiliz. O yüzden insanlara bal tüketimini aşılamak için ambalajlarda çeşitliliği bol bulundurmalıyız.

  • #11136

    huyhuyhuy
    Katılımcı

    çam balı değil kestane balı değil çiçek balı değil. kırşehirli kardeş sizin arılar balı nereden topluyor merak ettim
    çam dan, çiçekten, kestaneden,almıyorsa nereden topluyorlar balı bizim arılar insan çişine bile konuyor . bizim arılarda bir acaiplikmi var yoksa baksanıza sizinkiler her şeyi seçiyor.sizin arılarınbir iki kilometresine kadar bu dediğiniz bitki örtüsü hiç yok mu . ben boluluyum . bizde hem çiçek hem çam hem kekik herşey var acaba ben balım için ne diyeceğim.(bahçedeki akasyalar elmalar armutlar fındıklar cevizler yonca korunga da cabası ben ne diye4ceğim bir bilen varsa allah aşkına söylesin benim balım ne balı şimdi.ACEMİ BİR ARICI SORUSU İDARE EDİN AĞALAR.

  • #11139

    Kirsehirli
    Katılımcı

    Arkadaşım, Bizim gönlümüz istemez mi? Kestane balı, çam balı, ayçiçek balı v.s. v.s bal çeşitleri üretmeyi. Yok işte, bitkisi olmayınca balıda olmuyor.
    Burada ayçiçek ekimi il bazında yok denecek kadar az, sadece bir ilçede (Akçakent)yoğun olarak ekilir. Orasıda şehir merkezine 60-70 km uzaklıkta.
    Bizim memlekette ağaç tür olarak çok fazla olabilir, ama arıcılık için yeterli değildir.
    Bizde çamda yok, kestane ağacı da yok, ayçiçek ekimi de yok. Doğada ne varsa o. Sadece mevsimine göre bol kekik ve çeşit çeşit çiçek var.
    Bizler burada senede bir kere bal hasadı yaptığımız için her bitkiden dönemine göre balda karışım oluyor. Tabi buda balda hoş bir tat bırakıyor………..

Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.