Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Koloni çöküşleri (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 1
BAŞLIK: Koloni çöküşleri
#3946
clicktografy (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 2
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Koloni çöküşleri 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 0  
Merhabalar,

Arıcılığa başlamak istiyorum fakat İstanbul'da ikamet ettiğimden dolayı henüz gerçekleştiremedim fakat forumları ve arıcıların bloglarını düzenli ziyaret ediyorum.

Geçen gün National Geographic kanalında küresel ısınma ile ilgili bir program izlerken koloni çöküşlerine de kısa bir yer verdiler. Yanılmıyorsam Amerika'da konuyla ilgili bir araştırma yapılmış ve koloni çöküşüne rastlanan kolonilerin üyelerinin bağırsaklarında bir karartıya rastlanmış. Bu özellik tüm çöküş yaşayan kolonilerde aynıymış. Neden arılar kayboluyor diye sorarsanız buna araştırmacılarda bir cevap bulamamışlar. Bir bilim adamı bunun sebebinin içgüdüsel olarak, taşıdıkları bu hastalığı diğer arılara bulaştırmamak için arıların kolonileri terk etmiş olabileceğini düşünüyormuş.

İnternette takip edebildiğim kadarıyla böyle bir bilgiye yer verilmemiş, paylaşmak istedim.

Bundan sonra sık sık görüşmek dileğiyle.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Son Düzenleme: 24/04/2008 22:02 tarafından clicktografy.
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#3950
MURAT CAKIR (Kullanıcı)
Administrator
Gönderiler: 261
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: İstanbul Doğum Günü: 1965-04-23
Cvp:Koloni çöküşleri 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 8  
Paylaşımınız için çok teşekkür ediyoruz.

Koloni çöküş sendromu olarak adlandırılan bu duruma benzer vakalar görülse de, bu tür arı kayıplarının ülkemizde olduğuna dair herhangi bilimsel bir bulgu yok.

Ülkemizdeki toplu arı ölümlerinin arkasında yatan ana nedenlerden birisi, sahipleri kabul etmese de, arıcıların değişen iklim şartlarına uygun davranmayışları.

Belirttiğiniz probleme yol açan virüsün Avusturalya kaynaklı olduğu söyleniyor. Özellikle uzun yıllardır üzerinde yoğun ıslah programları yürütülen ve genetik özellikleri ile oynanmış arı hatlarında büyük tahribatlar yaptığı belirtiliyor.

Bizim gibi canlılar üzerinde henüz genetik çalışmaların yapılmadığı ve ırkların kendi doğal ortamlarında geliştiği ülkelerin arılarında bu virüs dolayısı ile kayıplar oluşmadığı yönünde de bir kanaat var.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Murat Çakır
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#4146
halilgüneş (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 5
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Koloni çöküşleri 2 Yıl, 1 Ay önce Karma: 0  
Bu konuda bende büyükşefe katılıyorum ama geçen seneki kuraklığında arı ölümlerinde çok büyük bir etkisi olduğunuda söylemeliyim. Özellikle trakya bölgesinde bal hasadından sonra kolonideki arı mevcudu hızla azalır.Arıları kışa hazırlarkende bu azalmadan sonra kraliçe arının kışlayacak genç arıların yetişmesi için yumurta atması teşvik edilir şerbet verilerek. Fakat geçen sene ne yaptıysak bal hasadından sonra kraliçe arılar ya yumurta atmadı yada çok az bir miktarda yumurtladı .Sanırım trakya bölgesindeki geçen sene yaşanan arı ölümlerinin en büyük sebebi bu.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST