Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
tarakmı,bıçakmı? (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 0
BAŞLIK: tarakmı,bıçakmı?
#4346
muratakin (Kullanıcı)
Platinum Boarder
Gönderiler: 581
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:tarakmı,bıçakmı? 3 Yıl, 6 Ay önce Karma: 23  
BANA GÖRE: bıçakla sır almak daha uygun tabiî ki çerçevelerinizdeki peteklerin yüzeyleri düzgünse bu her zaman uygun olmuyor hem bıçağı hem tarağı kullanmak gereğini duyuyoruz.

Neden bıçak? Bıçak 13 – 14 mm göz derinliği kalacak şekilde yüzeyden sırları düzgün olarak kesiyor, bu ölçüde yaklaşık ana arının yumurta atmak için petek derinliğidir.

İkincisi petek gözlerinin ağız kısmı düzgün kesildiğinden işçi arılar tamir için kullanacakları zamanı ve bal mumunu başka yerde kullanırlar.

Üçüncüsü: arılar illede düzgün petek örecek diye bir şey yok bazen bir çerçevenin gözlerini yüksek yaparlar onun karşısına gelen çerçevedeki peteği çukur bırakırlar veya çerçeveleri birbirine bağlarlar böyle durumlarda bıçakla sır almak daha uygundur.

Dördüncüsü çok çabuk sır aldığından iş daha kısa sürede bitirilir çünkü arısı çok yardımcısı az olan arıcıları en çok düşündüren olay sır alma işlemidir. O yüzden sırlamadan veya az sırlı iken balı alıp piyasaya olgunlaşmamış bal sürerler.

Sır tarağının iyi yönü arıların alçaklı, yüksekli yaptığı peteklerin sırlarını almak için uygundur.
Kötü yönü petek ağızlarını parçaladığı için arılara tamir işi çıkar.

Sır tarağında daha az balmumunu kesip alırız, bıçakta ise daha çok balmumunu kesip alırız ve kendi halinde süzmeye bırakırız, ondan dolayı kesilen sırlar için daha çok yer ayırmalıyız

Bıçak kullanacaklar hatta tarak içinde geçerli bir yol, on çerçevelik ballığa eşit aralıklı dokuz çerçeve kullanırsak işçi arılar konulan çerçeveleri daha yüksek kabartırlar, her ballık için bir petek ve çerçeve az olduğundan işçilikte azalır, her ballıkta % 10 daha ucuza gelir alınan bal yine aynıdır.
Bunun iyi bir yönü de yüksek kabartılmış petek gözlerinin derinliğinden dolayı ana arı yumurta atmakta zorluk çeker ballıkta ana ızgarası konulmadan ızgaranın görevi yaptırılır.

Ağzı düz bıçak alınırsa ısıtma gereği duyulur, bunu da gezginci arıcılar sıcak suyla yapıyorlar bala su karıştığından bence uygun değil, alınılabilirse ısıtıcılı bıçak olmalı veya soğuk işlem için ağzı testere gibi dişli ve dalgalı çaprazlı olmalı.
Dişli bıçak kullanırken de ileri geri hareket ettirip kesilmeli, ısıtıcılı bıçak ise düz bir hareketle bu işi yapar.

Demet Hanımın işi gücü yok bu sıcak günde bizi uğraştırıyor. Yeter ki bal olsun arıcılar canavar gibi balı alırlar.

Bütün arıcılara bol bol bol ballı yıllar.

Saygılar.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
----------
Murat Akin
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#4365
demet (Kullanıcı)
Gold Boarder
Gönderiler: 316
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:tarakmı,bıçakmı? 3 Yıl, 6 Ay önce Karma: 13  
Tası tarağı toplayıp balları süzmeye gidicem; baktım ki tas var; tarak yok! Bu zamana kadar neden almadım bilmiyorum. Sıcak bir gün Sayın Şekerli'nin söylediği depoya gittim. (Bazı malzemeleri bende oradan alıyorum zaten) İnternette baktığıma göre plastik saplı taraklar 1 lira civarı, bıçaklar 10 lira.
Dükkana girdim. Baktım bıçaklar şu tırtırlı olanlardan (murat beyin dediği gibi); taraklar plastik saplı .Birde şu elektrikli bıçaktan var.
-Bakar mısınız; şu malzemelerin fiyatı nedir acaba?
Bir dakika fiyat listesini alıp geliyorum.
-Sır bıçağı ne kadar?( listeye bakıyor)
Maalesef burada fiyatı yazmıyor;
-Fiyatı belli değil yani! Sır tarakları ne kadar?
5 lira.
- Biraz pahalı değil mi? İnternette baktım 1 liraya satıyorlar. Hem bunlar ufaktan küflenmeye başlamış. Bunların paslanmaz malzemeden olması gerekmiyor muydu?
Tarağı alıyor ve küflenmeyi inceliyor.
Abla; bunlar durmaktan küflenmiş kullanırken bir şey olmaz.
-Elektrikli sır bıçağı ne kadar? Duyduğuma göre 80 liraya satıyormuşsunuz ,öyle dediler;
Hayır; bize girişi o kadar. Satışımız 115 lira.

(peh bende alacaktım sanki abime söyliyim bana şu elektrikli bıçağın aynısından değil daha iyisinden bi tane yapsın be! Şimdi başka yere gidecek zamanımda yok, en iyisi tarağı alıp gitmek.)
-Tenekeler ne kadar?
5 lira
Tamam, iki tane teneke alıcam. Bir de şu tarağı alıcam ama biraz indirim yapın. Bakın hem küflenmeye başlamış.
(Malzemelerim torbaya konmuş olarak geliyor)
-Borcum ne kadar ?
14 lira.
Parayı veriyorum, malzemeyi alıp çıkıyorum.
Şimdi kim bilir ne kadar kazık yedim ama 5 liralık tarağı 4 liraya düşürdüm ya! Çok ama çok mutluyum. Deryada gemi batırmışım o başka!

Tarak pek hoşuma gitmedi, malzemesi kötü. Ancak aynı gün balı süzmeme imkan verdi. Daha iyi bir tarak alınca bunu atarız olur biter.

Ayrıca sır alma teknikleriniz için çok ama çok teşekkür ederim. İlk defa kendi başıma süzüm yaptım, ve kendimi bu işte oldukça başarılı buldum. Siz olmasaydınız buna cesaret edemezdim.
Tekrar hepinize teşekkürler.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#4371
egehan (Yönetici)
Moderator
Gönderiler: 380
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: Eskişehir Doğum Günü: 1968-12-04
Cvp:tarakmı,bıçakmı? 3 Yıl, 6 Ay önce Karma: 12  
Teneke Eskişehir'de daha ucuz.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5105
ukiran35 (Kullanıcı)
Junior Boarder
Gönderiler: 22
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:tarakmı,bıçakmı? 3 Yıl, 2 Ay önce Karma: 1  
Konuyu zamanında kaçırmışız. ancak okuma fırsatı oldu.Hlil üstadım bayılıyorum sana ya.Yine güldürdün beni iyimi.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
tüm ari dostlarina selamlar
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST