Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Yalancı ana arı (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 0
BAŞLIK: Yalancı ana arı
#5471
egehan (Yönetici)
Moderator
Gönderiler: 380
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: Eskişehir Doğum Günü: 1968-12-04
Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 12  
hatınkaralı yazan:
Bu mevsimde yumurtlayan ana temin etmemiz mümkün mü?Yoksa bu ana için çiftleşme ihtimalini göz önünde bulundurarak bekleteyim mi? Yerim Kırşehir.


Ana arının çiftleşmesini beklemenizi tavsiye ederim.

Yumurtlayan ana bulmak mümkün mü sorusuna ise tabi ki bulunabilir ama ancak bunu siz bir yıl önceden aldığınız tedbirlerle yapabilirsiniz. Öncelikle kendi ana arınızı yetiştireceksiniz ve kışında kışlatacaksınız.

Satın alma yoluyla ise, tahmin edersiniz ki fiyatı çok yüksek olur.

Kutupyıldızı yazan:
Yalancı ana çiftleşme yapıyor mu? Benim bıldıgım yapmıyor o yuzden yalancı ana dolsuz olduğundan erkek arı uretıp kovanın yok olmasına neden oluyor.?

Yalancı ana konusunda küçük bir karışıklık oluyor.

Ana arının yalancılaması ile işçi arıların yumurtlaması aynı kapsamda değerlendiriliyor.

Ana arının çiftleşme uçuşuna çıkamadan yumurtlaması veya uzun süre yumurtlayarak spremin bitmesi sebebiyle olan yalancı ana arı olayı genelde bahsedilmez.

Ana arının kovanda hangi sebeple olursa olsun yok olması ve yerine yenisinin yetiştirilmesi konusunda yaşanan aksamalar bazı işçi arıların yumurtlamaya başlaması ile sonuçlanır.
Fizyolojik olarak sperm depolama şansları olmadığından erkek arı doğan dölsüz yumurtalar yumurtlarlar.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5472
muratakin (Kullanıcı)
Platinum Boarder
Gönderiler: 581
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 23  
Sayın Hatınkaralı:

Yeni ana arın çıkmış ama sevinmemişsiniz.

Ne zaman çıktığını unutmayın kayıt edin, şu an dölleyebilme özelliğine sahip erkek arı sizin orada bulunacağını sanmam.

Yumurtadan çıkmış ana arılar 3 haftaya kadar döllenme özelliğini korurlar, bu süre sonunda giderek azalır.

Erkek arılar 12 - 14 günlük olunca cinsel olgunluğa ulaşır.

Eğer döllenme bu sınırlar içindeyse olabilir.

Eğer döllenme olsa bile genelde yetersiz döllenme olur.O kovan uygun bir zamanda anasını yeniler.

Saygılar.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Son Düzenleme: 23/03/2009 19:56 tarafından muratakin.
 
----------
Murat Akin
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5474
MURAT CAKIR (Kullanıcı)
Administrator
Gönderiler: 261
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: İstanbul Doğum Günü: 1965-04-23
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 8  
Yalancı ana ile ilgili küçük bir bilgi notu da ben düşeyim.

Okuduğum yabancı bir kaynakta, yalancı ana ile ilgili 2 tür durumdan bahsediliyordu.

1) Gerçek yalancı ana: Ana arı kaybının uzun sürmesi durumunda işçiler aralarından birisini ana olarak seçip besliyorlarmış. Bu yalancı ananın karın kısmı büyüyor ve oldukça irileşiyormuş. Kovan bu tip yalancı ana yaptığında dikkatlice bakıldığında yalancı ana görülebiliyormuş. Bu tip kovanlara ana arı verildiğinde ananın kabul edilmeme öldürülme oranı yüzde yüze yakınmış.

2) Ana kaybı ile birlikte birden fazla işçi arının yumurtlamaya başlaması durumu da yalancı ana olarak nitelendiriliyor. Fakat burada özel olarak işçiler tarafından seçilip beslenen bir yalancı ana durumu yok. Ana arı feromonunun kovanda yok olmasıyla birlikte, bir kısım işçi arılar yumurtlama yeteneği kazanıyor. Böyle kovanlara ana arı kabul ettirilebilme ihtimali var. Bir süre sonra yumurtlayan işçiler ana arının feromonu sayesinde yumurtlama özelliklerini kaybediyorlar.

Halil Bilenin söylediği durum da, üçüncü bir yalancı ana kategorisi daha oluşmuş oluyor. Bu da kayda değer bir bilgi.

Bu arada daha önce de tartışmıştık, binde bir ihtimal de olsa, dölsüz yumurtadan ana arı yetiştirilmesi mümkün olabiliyormuş.

Özellikle bazı afrika ırklarında bu oran oldukça yüksekmiş.

Yani işçilerin deli gibi dölsüz yumurta dökmelerinin de bir sebebi var.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Murat Çakır
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5475
ariciahmet (Kullanıcı)
Gold Boarder
Gönderiler: 164
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 2  
Bu yalancı ana hakkında bende birşey diyeyim.
Şayet hava uygundeyıl soğuk gidiyor ve arıları uzak biryere sılkeleyip yalancı anaları yok edemiyorsanız yapacağınız ; Hangi arıya katacaksanız o arının üzerine bir kat atın arasına ağ koyun ve sahteye giden arının çerçevelerini askerleriyle beraber oraya koyun birgün bekledikden sonra ağı hafıf aralayın o sahtedeki askerler sahte anaları pek beğenmezler asıl ananın hizmetcisi olmayı tercih eder sahtenın yanında pek asker kalmaz o yalnız kalan sahte analarda yavru atışını bırakırlar, uygun bir zamandada o sahte yavrulu çerçeveleri kovandan alırsınız.


ariciahmet.blogspot.com/
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5476
besim (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 1
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 1  
Sayın Büyük Şef Peki Burada ana arının döllenmesinde Hangi arıdan üreyen erkek arı kullanılmalıdır yumurtlama yeteneği kazanmış işci arılardan üremiş erkek arı mı yoksa ana arının dölsüz olarak bıraktığı yumurtadan üremiş erkek arı mı
Teşekkürler Afyonlu Besim
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5477
SİVASİ (Kullanıcı)
BİLGİNİN SONU, ÖĞRENMENİN YAŞI YOK.
Gold Boarder
Gönderiler: 163
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: SİVAS Doğum Günü: 1970-00-00
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 10 Ay önce Karma: 8  
DOĞAL- SUNİ TOHUMLAMA
Suni tohumlama yapacak olan ana arı üreticileri, oğul verme içgüdüsü ile üretilen yüksek kalitedeki erkek arıları kullanırlar. Seçim yaparken de ergenlik dönemine gelmiş 12-14 gün/yaştaki erkek arıları tercih ederler.

Doğal tohumlama konusuna gelince; bu bir yarıştır, güçlü olan kazanır. Kaynaklarda farklı anlatımlar olmakla birlikte 10-30 metre yükseklikte tohumlama olayı gerçekleşiyor. Yarışta öne geçen 5-18 erkek bu şansı! (sonunda ölüm var) yakalayabiliyor. Doğal oğul için hazırlanmış olan gözlerden çıkan tosuncuklar bu işte daha başarılı olmalılar.

Allahu Teala hiçbir şeyi boşuna, oyun olsun diye yaratmaz. Yalancı ananın işçi arı gözlerine bıraktığı ufak tefek, çelimsiz erkeklerin de işe yaradığı dönemler olmalı… Doğal oğlun meydana gelmediği Mayıs- Haziran ayları öncesinde ve sonbaharda da bu erkekler! işe yarıyor olmalı… Bu mevsimlerde doğan anaları da bizim beğenmediğimiz işçi arıların yumurtalarından çıkan erkekler tohumlamak suretiyle birkaç koloniye bir şans daha veriyor olabilir.
Yine varroanın erkek arılara, sperm miktarlarına, tohumlama yapabilecek olgunluğa gelmelerine, kovan şaşırmalarına olumsuz etkilerini de hatırlatmak gerekiyor.

Buna benzer bir konuyu daha önce Forumda İlginç Olaylar- Kral Arı başlığında tartışmıştık. Tartışmayı bitiren Büyükşef olmuştu:
İşçi arıların bıraktığı binlerce yumurtadan birisinin, beslenme biçimine bağlı olarak, yüzde yirmilik bir ihtimalle dişi arıya dönüşebileceğini ve bu larvanın kraliçe olarak yetiştirilmesi sonucu, düşük bir ihtimalle de olsa koloninin kurtulabileceğini kaynağını vererek açıklamıştı. Bu konuyu yeniden tartışmaya açmadan önce okumanızı tavsiye ederim.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST