Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Yalancı ana arı (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 0
BAŞLIK: Yalancı ana arı
#5741
halil ibrahim (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 19
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 1  
benim oğul veren analardan bir tanesi sahtelemiş bu durumda kovana kafes içinde bir ana vereceğim ama daha öncesinde arıları uzak bir yere silkelemek gerekir mi. birde arıları uzak bir yere silkelediğimizde sahte arı kolniyi yönlendirip başka bir yere götürebilir mi cevalayan herkese şimdiden teşekkürler
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5743
demet (Kullanıcı)
Gold Boarder
Gönderiler: 316
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 13  
Ben cevaplamaya çalışayım, eksiklerimi diğer arkadaşlar gidersin!
Yalancı ana veya analardan kurtulmak için çerçeveleri ve kovandaki arıları uzağa silkelemek gerekli.
Daha sonra kovandaki erkek yavrulu çıtaları almalı.Zaten işçi yavru olması ihtimali yoktur. Çünkü bildiğimiz üzere; son işçide gözden çıktıktan sonra kovan yalancıya kaçar.
Kovan oğul veren kovan olduğuna göre nüfusu fazla değildir. Bu yüzden anayı kabul edebilirler. Kovan nüfusu yaşlandığı için hem anaya hem yavrulara bakacak gençlere ihtiyaç var. Bunun için kovana çıkmak üzere ve çıkmakta olan kapalı gözlü yavrulu çerçeve takviyesi yapılmalı.

Eğer kovan nüfusu çok kalabalıksa verdiğiniz anayı kabul etmeyebilir. Böyle bir durumda ya arıyı zayıflatırsınız yada hazır anayı unutur ;yukarıda söylenenlere ilave olarak kovana yumurtalı çerçeve verir kovanın kendi anasını yapmasını sağlarsınız.

Sahte analar kovanı başka yere yönlendiremez. Oğul zamanı hariç işçi arılar kolay kolay yuvalarını terk etmezler!
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5745
Bilgin Aydın (Kullanıcı)
Expert Boarder
Gönderiler: 101
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Doğum Günü: 1367-01-13
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 3  
Bir kovanımda yalancı ana oluşmuştu.Yazılanları uygulayıp 150-200m uzağa silkeledim.Tamamına yakını ölene kadar orada kaldı(yaklaşık iki hafta)telef oldular.Sonunda zayıf bir kovan ile kalanları birleştirdim.Şöyle bir yöntem okudum araştırırken ve bana daha mantıklı geldi.
YALANCI ANA YAPAN KOVANA ANA VERİLMESİ
Herhangi bir nedenle ana arıyı kayıp etmiş ve yeni ana yapamayan bir koloniye döllenmiş ana verilebilir veya günlük yumurta vererek yeni bir ana yapması sağlanır.Ancak kraliçe arıyı kayıp ettikten sonra yeni ana yapamayıp, daha sonra yalancı ana yapan koloniye günlük yumurta vererek ana yaptırmak veya döllenmiş ana kabul ettirmek çok zordur. Bu durumda en etkili yöntem bizim tecrübe ederek %100’e yakın sonuç aldığımız uygulamalardır. Böyle kovanlara bakılır. Şayet arı mevcudu(işçi arı) yeterli sayıda ise (ortalama 3-4 çerçeve) yapılacak işlem sırası ile; önce boş bir kovan iyice temizlenir. Dezenfekte edildikten sonra , durumu müsait olan diğer kovanlarımızdan 2 veya 3 ballı ve polenli çerçeve alınır. Şayet hazır ana verilmeyecek ise bu çerçevelerin bir tanesinde yavru ve günlük yumurta olmalıdır. Alınan çerçeveler temiz kovana yerleştirilir. Akabinde yalancı (sahte) ana yapmış koloni yerinden sarsmadan kaldırılıp 3-5 metre uzaklıkta müsait bir zemine yerleştirilir. Hazırlamış olduğumuz kovan yerinden kaldırdığımız kovanın yerine konur. Bu işlem havanın güzel olduğu bir günde yapılmalıdır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra her iki kovanın da uçuş delikleri küçültülür. Bundan sonra iş doğal akışına bırakılır. Sonuç olarak yerinden kaldırdığımız kovanın tarlacı arısının çoğunluğu eski yerindeki, yeni hazırladığımız kovana girecektir. Diğer kovanda faaliyet gösteren yalancı ana veya analar bulundukları kovanda yumurtlama faaliyetlerine devam ederler. Eski kovanlarının yerine koyulan kovana giden işçi arılar ise yeni duruma göre hareket edecektir. Bu durum ya günlük yumurtadan yeni bir ana yapmak, ya da hazır döllenmiş anayı sahiplenmektir.
Ana arı yumurtlama faaliyetine başladıktan sonra yalancı ana bulunan kovandaki arılar usulüne uygun bir şekilde analı kovana konulur. Sonuçta koloninin devamı sağlanacaktır.
Bu konuda bazı kitaplarda yazdığı gibi ve arıcılarımızın da çokça uyguladıkları yalancı ana yapan koloninin uzak bir yerde silkerek suni anadan kurtulma çabaları çoğu kez sonuç vermemektedir. Zira bu yalancı analar, normal işçi arılardan oldukları için, tekrar eski yerlerine dönmekte ve yine yumurtlamaya devam etmektedirler.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5746
SİVASİ (Kullanıcı)
BİLGİNİN SONU, ÖĞRENMENİN YAŞI YOK.
Gold Boarder
Gönderiler: 163
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: SİVAS Doğum Günü: 1970-00-00
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 8  
Sayın Bilgin Aydın,
Yazınıza alıntı yaptığınız uygulama bana göre mantıklı değil. Demet hanımın uygulamasını daha doğru buluyorum. Geçen yıllarda yaptığım uygulamadan da iyi sonuç aldım.

Kovan yeri değiştiğinde eski yerine dönen tarlacı arıların dadılık yapması bebek büyütmesi veya verilen anayı kabul etmesi çok düşük bir ihtimaldir. İşçi arının yaşam evrelerini, dadılık yaptıkları, arı sütü salgıladıkları dönemleri bir daha okursanız bu yöntemin yanlışlığını daha iyi görürsünüz.

Doğurganlığını kaybeden 60 yaşındaki ninenin süt salgılaması ve bebeği emzirmesi ihtimali sizce de ne kadar mümkün olabilir?!

150-200 metre uzağa arı silkeleme konusunda bir eksiğimiz olabilir. O da fazla miktarda arının ölüme terk edilmesi. Bunun için de bir çözüm yolu bulunabilir. Ana arının kovanda kabulünden sonra bu arıların üzerine silkelendiği bez yerinden alınarak kovan önüne getirilebilir. Üzerine sprey şeklinde su veya kokulandırılmış şurup serpiştirilerek kovana girmelerine izin verilebilir. Ana arının feremon salgısı kovana yayıldığı için içeri giren yumurtlayan işçiler de tekrar kısırlaşırlar. Yumurtlamayı bırakmadıkları takdirde işçi arılar tarafından imha edilirler.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5748
muratakin (Kullanıcı)
Platinum Boarder
Gönderiler: 581
graph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 23  
Sayın sivasi:

Anlatımda eksiklik var gibi geldi bana:

Ana arıyı kabul ettirdiğiniz kovan hangisi?
Eğer yalancı ana yapan kovansa ana kabul edinceye kadar geçen sürede silkelemek istediğiniz arıları nerede saklıyorsunuz.

Başka kovandan alığınız arılı çerçevedeki arılara mı anayı veriyorsunuz?
Anlatımdan ana arı kabulünden sonra kovan birleştirmesi yapıyormuş gibi anlatmışsınız.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
----------
Murat Akin
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5749
Bilgin Aydın (Kullanıcı)
Expert Boarder
Gönderiler: 101
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Doğum Günü: 1367-01-13
Cvp:Yalancı ana arı 2 Yıl, 7 Ay önce Karma: 3  
Zaten yalancı ana oluşumu ve analşılması derken mevcut arıların tekavüte ayrılma zamanı yaklaşmıştır.Ana yetiştirmelerini sağlamak mantıklı gelmiyor.Birleştirme daha doğru gibi.
Arıları uzak bir yere silkeleyerek yaptığım uygulamadan sonuç alamadım.Alıntı yaptığım yöntemin daha sağlıklı ve kolay uygulanabilir olduğunu düşünüyorum.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST