Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 0
BAŞLIK: invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları
#5936
Kutup Yıldızı (Kullanıcı)
Başarı Çalışmakla olur Arı gibi çalısın
Senior Boarder
Gönderiler: 59
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY
invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 0  
devrimoskay.wordpress.com/2009/01/07/90/ bu blokta

"Washington Eyalet üniversitesi bal arısı laboratuarı nın yöneticisi olan Prof. Dr. Steve Sheppard ile yaptığım görüşme esnasında, kendisine invert şurup hakkındaki görüşlerini ve burada koloni beslenmesinde neden invert şurup yerine toz şekerden yapılan şurubun kullanıldığını sordum.
Kendisi, bana bundan yaklaşık 10 yıl önce A.B.D.’ de invert şurupta bulunan HMF ve kulanılan asitler yüzünden zehirlenmelerin olduğunu, toplu koloni ölümleri yaşandığını, bu yüzden asitler ve ıstılarak yapılan invert şurubun riskli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, enzim yoluyla yapılan invert şuruplar da HMF ve asit zehirlenmesi riskinin olmadığını, kullanılabileceğini, fakat onun normal şekerden daha pahalı olduğu için kullanmadığımızı söyledi."

alisekerli.blogcu.com/invert-seker-nedir...apilir_27091031.html bloktada bu tavsıye edılmekte bır nevı bir çelişki var bence..
*********
Bunu kullanan arkadasların olumlu ve olmusuz durumları yazarlarsa memnun oluruz.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5937
MuratCakir (Yönetici)
Moderator
Gönderiler: 28
graphgraph
Şu An Sitede Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 4  
Arıcıların kişisel gözlemleri ve bilgileri ile bilimsel çalışmaların sonuçları bazen birbirinden farklı olabiliyor.

Asitle kaynatılmış şurubun yararlı mı zararlı mı olduğu konusu, yabancı forumlarda da arıcılar arasında tartışılıyor.

Peki arıcı olarak çelişkili gibi görünen bu durumda nasıl hareket edeceğiz, hangi bilgiye itibar edeceğiz.

Eğer bilgi kaynağı olarak arıcıların subjektif gözlemleri sonucu yazdıklarına daha çok itibar ederim diyorsanız, yönünüz belli.

Hayır ben akademik araştırmalarını arıcılık üzerinde yapan bilim adamlarının görüşlerine daha çok itibar ederim diyorsanız, yine yönünüz belli.

Benim kişisel tercihim, akademik kaynaklı, bilimsel deneylere dayanan araştırmacıların ulaştıkları sonuca daha çok itibar etmek.

Türk bilim adamlarından referans gösterince, hakaret edilmelerine neden oluyoruz. Onun için yabancı bilim adamlarının yazdıklarından örnek verelim, nasıl olsa kendileri hakkında söylenenleri anlamazlar.

Asitle şurup kaynatma yepyeni bir arıcılık tekniği mi? Hayır.

Avrupa'da arı yemi sanayinin gelişmeye başlamasıyla birlikte arıcıların gündemine tartışmalarıyla beraber girmiş. Benim ulaşabildiğim en eski kaynak 1950 li yıllar.

Ticari olarak üretilmiş invert şeker arılar için daha mı faydalı?

Arı yemi üreticisi firmalar bu soruya evet cevabı veriyor. İnvertin 40 derde deva olduğunu iddia ediyor. Fakat bağımsız arıcılık araştırma enstitülerinin araştırmacıları bu soruya HAYIR cevabını veriyor.

REFERANS: Hohenheim UNI Arıcılık Enstitüsü araştırması.

ALINTI: Arı ailelerinin klasik besleme yemi şeker-su şurubudur.Piyasada endüstriyel olarak üretilmiş şurup(APIINVERT) ve keklerde(APIFONDA) mevcuttur ve Südzucker firması tarafından “çok hızlı tüketilir “,”en faydalı yem” ve “optimum sindirim sağlar” şeklinde sunulmaktadır.Uzun yıllardır yapılan karşılaştırmalı araştırmalar APIFONDA ve APIINVERT in şeker-su şurubu (2:1 ,3:2 ve 1:1) ile kıyaslanmasında hiçbir farklılık tesbit edilemedine arı ailelerinin besleme öncesi ve sonrası gelişiminde ne de arı ailelerinin kışlama esnasındaki durumu hakkında.

LİNK: Araştırmanın tamamını okumak isterseniz. kenbiloglu.blogspot.com/2009/03/seker-su...ndaapiinvert-ve.html

Asitle şurubu kaynatmak bilimsel arıcılık literatüründe tavsiye edilen birşey mi?

Bu sorunun cevabı da hayır.

REFERANS:Dr Werner Ohe, Prof Dr H. Jost Dustmann'ın makalesi. Aşağı Saksonya Arıcılık Enstitüsü.

ALINTI: Isıtmak vede asit katma ile şeker-su şurubundaki HMF oranı yükseltilmektedir bu ise arılar için zehirlidir.Burada asitten tamamen kaçınılmalıdır su ise el değecek kadar ısıtılmalıdır.

LİNK: kenbiloglu.blogspot.com/2009/02/ar-besle...un-seker-kek-ve.html

Sakkarozu invert etmek için kullanılan tek yöntem asitle kaynatmak mıdır?

Bu sorunun da cevabı hayır. Asit kullanmadan ve arı sağlığına zararlı olmayan invert yöntemleri de mevcut. Fakat bunlar asitle inversiyona göre daha pahalı yöntemler.

REFERANS: T. JACHIMOWICZ G. EL SHERBINY, Viyana Devlet Arıcılık Araştırma Kurumu.

ALINTI: Enzim inversiyonu ile elde edilen ürünler kullanılan enzimden dolayı pahalıya mal olmaktadır fakat bunun yanında arılar için zararlı hiçbir yan ürün oluşmamaktadır.Asit inversiyonu ile oluşturulan ürünlerde ise arıların zarar görmesi söz konusudur.

LİNK: kenbiloglu.blogspot.com/2009/10/invert-s...ri-beslemesinde.html

Asit ile şurup kaynatmanın arılar için zararı bir tarafa çok daha yararlı olduğunu gösteren bilimsel bir araştırma, kaynak varsa, bunu bilenler söylerse biz de bilgi dağarcığımıza bir katkıda bulunmuş oluruz. Böyle de birşey varmış diye severek yayınlarız.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Son Düzenleme: 28/10/2009 00:29 tarafından MuratCakir.
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5939
Kutup Yıldızı (Kullanıcı)
Başarı Çalışmakla olur Arı gibi çalısın
Senior Boarder
Gönderiler: 59
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY
Cvp:invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 0  
Teşekkürler hocam bende sizin gibi dusunuyorum Bilimsel dönelerin sonucuna gore hareket etmek gerektiğinde hiç süpem yok bunu siteye yazmamın nedeni gecenlerde bir grup arıcı arkadaslarla tartışmaya girdim ve invert edilmiş şurubun arılara zarar verildiğinin tespit edildiğini söylememe ragmen bir türlü ikna edemedim bu yüzden sizlerinde fikilerini almak istedim çok teşekkürler
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5940
egehan (Yönetici)
Moderator
Gönderiler: 380
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: Eskişehir Doğum Günü: 1968-12-04
Cvp:invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 12  
Buradan ortaya çıkan şu bence...

İnvert verilen arıların durumundan ziyade invert imal ederek arılarına invert veren arıcıların bu invert ürün ile teması sonrası ikna edilebilme yetilerini kaybetmeleri...

İkna edilebilme yetisini kaybetmekle kalmıyorlar üstelik bu invert ürünün etkisinden olsa gerek, saldırganlaşıyorlar.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5945
timurhan55 (Kullanıcı)
arılarla yaşam
Senior Boarder
Gönderiler: 58
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY mehmet_usta555@hotmail.com
Cvp:invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 1  
bu invert şurubun serüveninin sonunu çok merak ediyorum bundan zarar gördüklerinde acaba ne yapacaklar tartıştıkları kişilere ne söyleyecekler
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#5946
MuratCakir (Yönetici)
Moderator
Gönderiler: 28
graphgraph
Şu An Sitede Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:invert şurup kullanan ve olumlu olumsuz sonucları 2 Yıl, 3 Ay önce Karma: 4  
Literatürde şöyle bir bilgi var. Yılda ortalama 40 kg bal hasatı yapılan bir kovan, 60-80 kg civarında balı da kendi tüketiyor.

Yaklaşık 1 kilo bal için 2 kg nektarın kovana taşınması gerekiyor.

Koloninin yılda toplam 120 kilo bal yaptığını varsayarsak, kovana getirilen ve işlenen nektar miktarının yaklaşık 240 kg olduğunu görürüz.

Yıl içinde kovana giriş yapan 240 kg nektarın yanında, arıcının yılda verdiği en fazla 5 kg şekerin, toplam rakam içinde esamesi bile okunmaz.

Bu verilen 5 kg lık şeker invert olsa nolur olmasa nolur. Çok faydalı olsa faydasını nasıl anlayacaksın, çok zararlı olsa zararını kovan gözlemleyerek nasıl anlayacaksın.

Siz bir bardak suda estirilen fırtınalara, insanlara yapılan hakaretlere bakmayın.

Bizim görevimiz arıcılık literatüründe yer alan, bilimsel temelli bilgileri arıcılarla paylaşmak.

Literatürdeki bilgi, arıya vereceğiniz şerbeti kesinlikle kaynatmayın, içine asit atmayın, bunun faydadan çok zararı var diyor.


Aynı sıkıntı arıcılıkta koruma amaçlı antibiyotik kullanımı uygulamasında da var.

Bilimsel literatür, hayvan sağlığı uzmanları, akademisyenler, sürekli olarak antibiyotiğin koruma amaçlı kullanılamayacağını, ana arıya yumurta attırma gibi bir özelliği olmadığını, hastalık olmadan antibiyotik kullanılırsa, hastalık halinde antibiyotik kullanmanın da bir fayda sağlamayacağını, yıllardır arıcılara anlatıyor.

Fakat takip ederseniz, arıcılar hala hastalıklardan koruma ve ana arıyı kızıştırma için teşvik şuruplarına antibiyotik katıp duruyor.

Bu böyle olmaz yanlış yapıyorsunuz denildiğinde de, hiç kimse pardon öyle mi demiyor.

En basit cevap, ben antibiyotik veriyorum çok memnunum ana arı kızışıyor, o hocalar nerden biliyor arıcılığı şeklinde oluyor.

Allah'tan antibiyotik savunucuları küfürbaz değiller, ordan kurtarıyoruz.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Son Düzenleme: 04/11/2009 10:37 tarafından MuratCakir.
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST