BOŞ ŞİŞE VE BİR DENEY
Şimdi ne alaka diyeceksiniz...
Bence çok alakalı.
Şöyleki;boş bir şişenin ağzından içine doğru şöyle kuvvetlice bir üfleyelim.
Sizce sonuç ne oldu?
Şişenin içine üflediğimiz hava girdimi?
Şişenin içinde bir hava akımı oluştu mu?
Bence iki şık ta oluşmadı.
Şişenin ağzına doğru ne kadar şiddette üflemiş olsakta veya ne kadar kuvvette rüzgar ve fırtınada esse de şişenin içine erişmesi olanaksızdır.
İnanmayan varsa duman ile test edebilir.
Şişenin içine havanın girmemesinin sebebi bildiğiniz gibi şişenin dibinde delik olmamasıdır.
Arı kovanını da şişeye benzetebiliriz.
Kovanın üstünden hava çıkışı olmadığı sürece karşıdan esen rüzgarın veya fırtınanın kovanın içine girip içerde hava sirkilasyonu oluşturması imkansızdır diyebiliriz.
O zaman karşıdan esen rüzgarın kovana hiç bir zararı olmaz.
Ali bey; kovan girişini kuzeye çevirince rutubetin azalmasının sebebi nedir? Kovanın iyice soğuması mı!
Birde varroa ile doğal mücadele yöntemidir demişsiniz. Arıların yavru faaliyetinin azalmasından dolayımı yoksa varroaların soğuğu sevmemesinden dolayımı biraz açıklar mısınız!
Kovan girişini kuzeye çevirmenin faydası kovan içi ısısı ile dış ortam sıcaklığını bir nebze olsun eşitlemek,(sıcaklık farkı olmadığında rutubet te olmayacaktır) kışın koloninin güneşi uçma deliğinden görmeyerek salkımda kalmasını sağlamak ve koloniye yavru yaptırmamaktır.
Kolonide yavru olmadığı süre içinde varroa arının sırtındadır.
Şefin açıkladığı gibi soğukta beslenemeyen varoa dip tahtasına düşmektedir.
Koloni salkımda olduğu için yani dip tahtasında arı olmadığı sürece düşen varroanın tekrar arının üzerine binme şansı olmadığından varroa mücadelesi de olmuş oluyor.
Bana göre arıların kışın soğuması kadar ısınmaya da ihtiyacı var.
Arıların kış salkımında dış ortam sıcaklığına ihtiyacı yoktur.
Koloninin bal stoğu var ise sorunda yoktur o kendi enerjisini üretir.
Sızler yavru curugu olusmasın dıye bır fıkır atıyosunuz.
Sayın kutup yıldızı rumuzu ile yazan arkadaşım ben fikir falan atmıyorum.
Yapılagelen bir uygulamayı aktardım.
Sende biraz araştırırsan doğru olduğunu görürsün.
http://alisekerli.blogspot.com/