Skip to content
Site Tools
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color blue color green color
You are here: Anasayfa arrow Forum
Beyazkovan Arıcılık Forumu
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
KENE UYARISI (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Beğenilen: 0
BAŞLIK: KENE UYARISI
#1499
demet (Kullanıcı)
Gold Boarder
Gönderiler: 316
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
KENE UYARISI 4 Yıl, 6 Ay önce Karma: 13  
Kene nereden çıktı demeyin? Arı maskemden çıktı.
Dün arılara bakıyorum, maskemin önünde bir böcek yürüyor. Üfledim falan gitmiyor. Elimle aldım, bir baktım kalın kabuklu bir kene! Elimde eldiven var iyi ki. Nasıl tırmanmışta yüzüme kadar gelmiş.

Kene görmeyeniniz var mı ?Birkaç yıldan beri insanlarda ölümcül hastalığa sebep oluyor. Genelde hayvanların dolaştığı yerlerde bulunuyor. Hayvan dediysek kedi,köpek falan değil. Kaplumbağalara yapışmış kene bile gördüm. Eeee arıcılarda tabiatla iç içe. Ve risk altında!

Pek sıkı giyinmeyi sevmiyorsunuz biliyorum ;ama genelde paçadan giriyorlar. Pantolon paçaları çorap içine alınmalı. Çünkü içinize girdiği zaman anlamıyorsunuz.

Aslında ben keneyle daha önce tanıştım. Sinop? a gitmiştim. Piknik yaparken bacağıma yapışmış. Yahu buda ne, falan derken çıt diye kopardım. Sakın ola siz kene yapışınca koparmayın! En yakın sağlık birimine gidin. Keneyi orada çıkarsınlar. Bu seferlik şansım varmış ama bir daha olmayabilir.

Keneye dikkat!!!
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#1510
aliosmançalık (Kullanıcı)
Expert Boarder
Gönderiler: 80
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:KENE UYARISI 4 Yıl, 6 Ay önce Karma: 0  
SLM DEMET HANIM,
BU BAHSETTİĞİNİZ KENE O ÖLÜMCÜL KIRIM KONGA HASTALIĞINI YAPAN KENE MİYDİ? GERÇEKTEN SİZE BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN,BİZDE TRAKYADA ARAZİDE KORKMADAN GEZİYORDUK DEMEK Kİ DİKKAT ETMEK GEREKİYORMUŞ BU YAPIŞTIĞI ZAMAN BUNU ELLEMEDEN DİREK SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİP ORADA CIKARTILIRMASI GEREKTİĞİ BİRDE YURT DIŞINDAN GELENLER YANLARINDA BİR ÇEŞİT APARAT GETİRMİŞLER BUNUNLA HİÇ EL DEYMEDEN KENEYİ YERİNDEN ALIYOR VE İNSANI ZARARI OLMUYORMUŞ DİYE ANLATIYORLAR ALLAH İNSANI BÖYLE KÖTÜLÜKLERDEN KORUSUN
BALINIZ TATLI YILINIZ BEREKETLİ OLSUN
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#1511
MURAT CAKIR (Kullanıcı)
Administrator
Gönderiler: 261
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: BAY Konum: İstanbul Doğum Günü: 1965-04-23
Cvp:KENE UYARISI 4 Yıl, 6 Ay önce Karma: 8  
Çevreden gelebilecek tehlikeler hakkında bilinçli ve uyanık olmak iyi bişey ama malesef bu kene konusunda da toplumda aşırı bir hassasiyet oluşturuldu.

O hassasiyetten nasibini alanlardan birisi de benim.

Bir gece yarısı bacağımda kene olduğunu farkederek panik halde hastaneye koşmuştum.

Konuyla ilgili izlenimlerimi anlatayım:

1- Kene ısırdı eyvah hasta mı olcam paniğini yaşamayın. Her kene ısırması hastalığa yol açmaz.

Virüs taşıyan kenelerin oranı binde 8'den binde 30 gibi bir rakama yükselmiş. Hastalığın yoğun olarak görüldüğü bölgeler, Tokat, Çorum, Sivas. En riskli keneler bu bölgede.

2- Kenenin vücuttan mümkün olduğu kadar çabuk çıkartılması, virüs taşıyor bile olsa insana geçme riskini azaltıyor.

3- Keneyi sıkmak, koparmak, üzerine sigara bastırmak, gaz vs kimyasal madde dökerek öldürmek gibi eylemler, Keneyi strese sokuyor ve emdiği kanı geri kusmasına neden oluyor. Bu kusma olayı doğal olarak virüs taşıyıcı ise o virüsün insan kanına girmesine neden oluyor.

4- Panik halinde gideceğiniz bir çok sağlık kuruluşu keneye müdahale etmiyor, bu iş için seçilmiş olan hastanelere gönderiyor. En azından İstanbul'da bu işlere sadece Haseki Hastanesi bakıyormuş.

5- Hastanede bir kaç servis gezdikten sonra keneyi cildiye servisinin çıkartacağını olayla ilgili gerekli bilgiyi de İntaniye servisinin vereceğini öğreniyorsunuz.

6- Cildiye servisindeki görevli aman ya yine mi kene edasıyla keneyi tutup çıkartıyor, İntaniye servisindekiler de şikayet olup olmadığını dinliyor. Belirgin bir şikayet yoksa evinize gidebilirsiniz, 10 boyunca aşırı ateş, yorgunluk, kusma, karın ağrısı, sırt ağrısı gibi şikayetler olursa geri gelin diyor.

7- Kene yapıştığını görünce bir sağlık kuruluşuna gitmek esas olmasına rağmen, öneriler doğrultusunda keneyi kendinizin de çıkartabileceği söyleniyor.

8- Kenenin başını koparmadan, bir cımbız ya da pens ile, tahtadan çivi söker gibi sallaya sallaya ve yavaş hareketlerle yerinden çıkartmak gerekiyor. Yurtdışından getirilen kartın üzerindeki tırnak kısmının da basitçe yaptığı bu. Keneyi parçalamadan çıkarmaya yarayan bir sistemi var.

10- Eğer virüs kapmışsanız bunu tesbit için hastalık semptomlarının ortaya çıkması bekleniyor. Yani kene ısırdıktan sonra her ihtimale karşı koruyucu aşı ilaç vs yok.

Hastalık semptomlarının ortaya çıkışı 1-10 gün arası.

11- Hastalık süresince bağışıklık sistemini destekleme tedavisi uygulanıyor, başkaca bir ilacı yok.

12- Ülkemizde hastalığa yakalandıktan ve bunun Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı olduğu teşhisi konduktan sonra ölenlerin sayısı yüzde 5. Yani hastalık virüsünü kaptıktan sonra ölüm tehlikesini atlatanların oranı yüzde 95.

Ayrıca virüsü kapıp ölmeyenlerin artık ömür boyu bu virüsten korkmasına neden kalmıyor. Çünkü vücut gerekli bağışıklık sistemini geliştirmiş oluyor.

13- Önlemlerinizi alın, riskinizi azaltın ama kendinizi de boş yere panikletmeyin.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
 
Murat Çakır
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#1521
fatihgüneş (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 13
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:KENE UYARISI 4 Yıl, 6 Ay önce Karma: 1  
Büyükşefe' ek;
Yazdıklarınız güzel olmuş. Ayrıca bu hastalığı taşıyan keneler ılıman ve havaların nemli iklimin etkili olduğu bölgelerde yaşayamıyor bilginize..
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#1533
uzmanveteriner (Kullanıcı)
Junior Boarder
Gönderiler: 21
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:KENE UYARISI 4 Yıl, 6 Ay önce Karma: 2  
Arkadaşlar,

Keneler konusunda bir katkı yapayım. Hastalık yapan birçok kene türleri mecuttur. Türkiye'de hastalığı yapan kene türü olarak Hyalomma türü keneler tespit edilmiştir. Ancak son yapılan ancak henüz yayınlanmayan bir çalışmaya göre Rhicephalus türü keneler de hastalığı nakledebiliyor. Yani kenelerin bir çoğunu şüpheli kabul edebiliriz.

Yurt dışında ise daha farklı kene türlerinin hastalığı nakledildiğine dair yayınlar var.

Ancak hastalığın insanlardaki yaygınlık oranıyla ilgili çalışmalar, Hastalığın zannedilenin çok daha üzerinde bir yaygınlık olduğunu göstermektedir. Hastalık çok yaygın olarak insanlarda yaygın olmasına karşın ölüm oranı çok düşük seviyelerde kalmaktadır.

Arıcılarımız sürekli olarak doğayla iç içe yaşadığından özellikle pantolanlarını çorap içine sokmaları ve açık renkli kıyafetler kullanmaları, işleri bittikten sonra giysilerini kontrol etmeleri menfaetleri icabıdır.

Kenenin varlığı halinde yapılacakları büyük şef güzel anlatmış. Önemli olan kenenin tükrük bezindeki içeriği tutunduğu kişiye hiç vermeden ya da çok az verdiği zaman kenenin uzaklaştırılmasıdır. keneyi bir pens ya da cımbızla hafifce geriye çekip 5-10 saniye tutup tekrar eski konumuna getirdiğimizde kene kendisinin ağız kısmını geriye çekeceğinden keneye zarar vermeden vücuttan çıkarmamız mümkün olmaktadır.

Saygılarımla
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
#3273
osmnz (Kullanıcı)
Fresh Boarder
Gönderiler: 6
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:KENE UYARISI 4 Yıl, 1 Ay önce Karma: 0  
ben sivasta arıcılık yapıyorum.doğayla iç içe olduğumuz için bi de sivasta çok kene var hemem hemen her gün kene görüyordum. birkaç kere hastaneye gittim.keneyi çıkartttım.
 
Kayıt Tutuldu Kayıt Tutuldu  
  Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir.
EN ÜST